Meritocratie vs. Mediocratie

sâmbătă, 2 mai 2009

Pe ideea bogatului sarac ne punem intrebarea de ce nu are Romania una dintre cele mai puternice economii din Europa. Ce are Franta si nu avem noi (pastrand ponderea populatiei, totusi)? De ce e Cehia, tara cu un potential mai scazut decat Romania, tara care a suferit si ea, in trecur, de comunism, inaintea noastra? Ce ne deosebeste pe noi de restul tarilor care au reusit?

Democratie, de bine sau de rau, avem. Sistem legislativ (mediocru dar existent) avem. Populatie avem (deocamdata). Resurse avem. Capitalismul economic il aplicam. Ce ne lipseste? Pai e simplu. E extrem de evident dar din cauza faptului ca lipsa acestui principiu ne afecteaza pe toti nu reusim sa observam disparitia lui din societatea romaneasca.

Unul din principiile de baza ale capitalismului liberal (in care ne place sau nu, ne incadram si noi) este meritocratia. Credinta aia cum ca ar trebui sa fi platit in functie de cat produci nu de cat lenevesti. Indiferent ca e vorba de stat sau de firma privata, putine sunt locurile in care meritocratia este implementata ca masura a incurajarii dezvoltarii. Si cum noi suntem tara care merge invers, mai avem si un mirobolant prim-ministru care accepta eliminarea bonusurilor si a salarilor de merit.

Meritocratia, ca principiu de baza al liberalismului clasic, este cea care a facut ca SUA sa fie unde este. Incurajarea valorilor si a muncii sunt cele care vor aduce progres, nu ideea lumii utopico-socialiste in care toti suntem egali. Pentru ca nu suntem. Ne nastem egali si beneficiem de sanse egale. Avem egalitate politica (un om=un vot) si legislativa (suntem egali in fata legii)[ Acum vorbesc de legile Romaniei si nu de realitatiile ei]. Dar atat. Nu muncim la fel, nu producem la fel, nu avem aceeasi valoare.

Nu putem spune ca un om, care a dezvoltat o afacere si a creat locuri de munca pentru 150.000 de oameni, este egal cu unul care nu a binevoit sa isi miste partea dorsala si materia cenusie si a ramas toata viata lui zidar (nu ca ar fi ceva rau cu zidarii). Si la zidari se vede si mai bine cum sta treaba cu meritocratia. Un zidar care face treaba buna, zidareste ziduri drepte, trainice, frumoase (cum o arata un zid frumos spre deosebire de unul urat?)va fi platit mai bine decat unul care face ziduri strambe ce se darama cand dam bassul mai tare.

Daca la zidarit meritocratia si-a facut cat de cat locul, in restul societatii avem putine exemple de care sa ne mai folosim. De ce? Pai, din noi, raspunsul e simplu. Noi nu mai stim sa apreciem adevarata valoare.Dupa cum am mai spus, in Romania sa ai orice, incepand de la boli venerice si terminand cu probleme psihice grave, absolut orice, dar nu valoare. Cea mai grava boala, in Romania, e valoarea. Nu vei fi injurat pentru nimic mai mult decat pentru valoare. Meritele iti vor fi contestate de toata lumea si vei ajunge in punctul in care vei prefera sa te dai cu capul de pereti pana ajungi sa iti ucizi jumatate din materia cenusie, doar pentru a fi putin mai normal. Pentru e numai un nebun ar vrea sa fie o valoare in Romania. Si asta are sens dublu.

Am incercat de multe ori sa imi explic fenomenul asta de a injura valoarea. Nu am reusit. Singura explicatie care imi vine in cap e ca isi are radacina in gelozie. vazand ca cineva a reusit sa faca ceva cu viata lui, nu poti sa nu iti exprimi nemulumirea ca tu nu ai reusit la acelasi nivel. Si cum, bineinteles, nu esti tu de vina pentru asta, ci societatea, va trebui sa dai vina pe cineva. Si sa dai vina pe societate e prea abstract, asa ca mai bine dai vina pe cel care a reusit. El, nemernicul, a reusit sa se realizeze pe spatel muncii celorlalti. Sigur! Doar nimeni nu e cinstit in Romania! Decat Iliescu care mai e si sarac pe d'asupra.

Si avand problemele acestea in a recunoaste valoarea si a o rasplati, cum am vrea noi sa aplicam meritocratia in Romania? E vina tuturor ca s-a ajuns aici. De la stat, care da niste pensii mizere si niste salarii de toata jena pentru cei care merita si aloca averi fabuloase celor care nu au niciun merit, pana la noi care ne batem joc de oamenii de omenie si de cultura, toti avem o vina.

Am avut parte de vremuri in care toti eram egali. Nu a mers.Am sperat ceva mai bun. Dar noi vrem sa fim si originali. Noi nu vom copia modelul pe care l-au aplicat ceilalti. Noua nu ne trebuie meritocratie. Romania e singurul stat care promoveaza mediocratia. Ca doar noi ne pricem la orice!

1 reactii:

camissa spunea...

adevarat graiesti, marius!... sper ca unul dintre efectele acestei crize sa fie tocmai recunoasterea, promovarea si stimularea adevaratelor valori...pentru ca nu va merge la nesfarsit cu mediocritatea si nonvaloarea! la un momentdat se vor trezi si cei in drept ca nu se poate salva o societate bazandu-te pe mediocri ..si vor cauta din nou valoarea!!!

toateBlogurile.ro