False probleme

marți, 5 mai 2009

Ieri subiectul buzz al blogosferei devenise plagiatul. Dupa ce Stiinta Azi anunta ca isi suspenda motivandu-si decizia prin faptul ca alt blog ii copiaza din articole. Asta nu ar fi singurul motiv, mai urmeaza si alte motive. Motive la care Vadim Tudor nu poate fi decat gelos ca nu s-a gandit sa le introduc in campania electorala. Victimizare! Romania e de vina. Ok. Comentarii peste comentarii in care se comenteaza situatia si se dau sfaturi. Subiectul e apoi preluat de Raluxa. polemica se muta aici. Voturile incep sa curga pe blogoree si reactii apar si acolo. Plus alte articole scrise pe subiectul drepturilor de autor.

Cititnd toate comentariile ai zice ca se dezbate o decizie atat de importanta incat ne va afecta pe toti. Vezi lume socata, aproape de panica, injuraturi, culminand totul intr-un mod genial cu o urare intr-un comentariu pe articolul Raluxai: "MORI!" . Am mai spus asta si o repet, am impresia ca teatrul absurdului s-a mutat in viata reala. Reactii extrem de exagerate, ignorarea completa a altor pareri si o doza de rautate gratuita. Toate astea caracterizeaza o societate bolnava. Inteleg ca cineva se cearta, inteleg ca Raluxa a incercat sa ne aduca la cunostinta tuturor acest lucru (si nu vreau sa ma inteleaga gresit, nu critic cu nimic articolul ei) dar cand vad cu cata patima lupta unii prim comentarii imi vine sa ma sufoc de ras. Nu e lupta lor dar ei merg pe ideile lui Caragiale "si dai si lupta, si lupta si dai!".

In aceeasi perioada, doua case mult mai mari practica aceeasi lupta. Adevarul siJurnalul National se lupta pentru drepturile de autor asupra romanului "Enigma Otiliei", drepturi pe care ambele sustin ca le au. Bine, la ei problema sta in posibilele incasari de pe urma cartii. Dar si aici, vedem in articole aceeasi rautate si hiperbolizare a situatiei. "Adevarul" merge pana intr-acolo incat il jigneste pe Ministrul Culturii ca nu se implica.

Da, problema e una cat de cat reala, drepturile de autor in Romania sunt ignorate. De la muzica piratata, programe piratate si pana la articole furate. Si asta e o problema si trebuie rezolvata. Dar de ce trebuie sa urlam? De ce trebuie sa ne scoatem ochii, rupem mainile si urla ca ne dorim ca cel care nu e de acord cu noi sa moara? Pai vreti civilizatie? Purtati-va dracu' civilizat!

Energia consumata in certurile astea total inutile ar putea fi folosita in rezolvarea unor probleme. Ne plangem ca totul e varza in Romania dar ne folosim energia certandu-ne pe net in loc sa ne miscam partea dorsala si sa facem ceva. Vreti sa aveti un motiv sa fiti scandalizati? Hai ca va dau unu:

REALITATEA.NET - O fetiţă de doar trei ani din Bucureşti fumează, încurajată de familie - VEZI VIDEO

Mai vreti? Mai gasim multe de genul asta! Oameni talhariti pe strada in amiaza mare, batrani care mor in strada si nu ii ajuta nimeni, doctori care refuza pacienti pentru ca nu le-au dat "un plic". Astea sunt motive de scandalizare. Prefer o societate in care oamenii se respecta unii pe altii si nu respecta drepturile de autor decat invers. Voi nu?

8 reactii:

brightie spunea...

ba.
furtul este o problema chiar si atunci cand este intelectual.
sau mai bine zis in special atunci.
denota si prolifereaza o mentalitate din cauza carei romanii vor suferi enorm, la fel cum se intampla si acum.
imi vine greu sa cred ca unul care e ok cu ideea de a "prealua" munca altuia, o sa stea mult pe ganduri in a "prelua" lucruri materiale.

Marius spunea...

@brightie: nu am zis ca nu e o problema, dar nu e nici pe de partea cea mai mare. Si ca ne cramponam in niste discutii care oricum nu vor aduce nimic. Asta in timp ce probleme care chiar merita dezbatute sunt complet ignorate.

Raluxa spunea...

Daca am aborda numai "subiecte de ingrijorare" ca in exemplul tau am ajunge toti versiuni ale stirilor de la ora 5. Sorry, nu inseamna ca sunt insensibila, dar nu as publica sau comenta asemenea situatii pe blog.

Andreea spunea...

Ba eu as comenta ... si sunt atat de consternata si de sufocata de indignare ca nu-mi gasesc nici cuvintele. Astia merita puscarie. Doamne, in ce mediu creste fetita aia...

Marius spunea...

@Raluxa: pai asta e problema. ca vrem sa rezolvam probleme dar nu facem nimic. Nu e vorba de pubicat pe blog pentru ca am vazut altele mult mai grave care nu au ajuns pe blog. Dar macar incerc sa conving pe cineva ca trebuie sa rezolvam problemele pe care le avem, nu sa stam si sa comentam despre ele ca asa nu ajungem niciunde. Daca un singur om va fi scandalizat cand va vedea asta "live" si ii va face un mic scandal, eventual un apel la autoritati, am schimba mult mai repede situatia. Si apoi vom avea si societatea si resursele necesare sa ne ocupam de alte probleme.

Unknown spunea...

Sunt Adrian Buzatu, fondatorul si coordonatul www.StintaAzi.ro. Apreciez ca discutia despre drepturi intelectuale se extinde si mai multe bloguri isi exprima opinia.

brightie spunea...

marius,

iti inteleg punctul de vedere si este partial justificat.
blogurile insa constituie aici si o garantie a liberei exprimari si sa faci sugestii/catalogari de genul asta trebuie aborbat, asta nu, asta e mai important e pur si simplu futil.
chiar crezi, sincer, ca cineva care scrie frecvent sa zicem despre hip-hop, o sa fie "atins" de un astfel de discurs?
ce poti tu sa faci in schimb, si eu si oricare alt blogger, este sa atragi atentia asupra acelor probleme pe care tu le consideri relevante si importante, asa cum dealtfel ai facut in articolul asta, insa fara a blama pe cei care nu actioneaza asemeni tie - fiindca si ei, ca si tine au dreptul si libertatea de a se preocupa de ceea ce considera semnificativ in momentul respectiv.

Anonim spunea...

Multumim mult pentru sustinere, pentru sfaturi, pentru generarea dezbaterii despre furtul intelectual. Datorita voua si altor bloguri ca si voi, am prins energie si vom relua proiectul Stiinta Azi. Mai multe detalii aici.

www.StiintaAzi.ro/restart

Avem nevoie de ajutor pe directiile webdesign, articole, promovare, gasire sponsori.

Echipa Stiinta Azi

toateBlogurile.ro