De ce NU TREBUIE sa ajunga Geoana in turul II?

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Nu am vrut sa mai scriu despre politica pentru ca :
1. Sunt dezamagit de politica din Romania asa ca nu vad de ce as scrie despre ceva care ma dezgusta.
2. As fi scris anti-Basescu si mi-as fi luat injuraturi.

DAR, nu ma pot abtine sa nu vad un pericol la alegerile care vin. Si pericolul poarta un nume: Mircea Geoana. Sau mai bine spus PSD. Oricat mi-ar fi de simpatic Mircea Geoana ca si persoana (si chiar nu imi displace tipu cu ideile lui), mai mult decat ministru de externe nu ar trebui sa fie lasat niciodata sa ajunga. Ca ministru de externe e relativ bun (desi Diaconescu e mai bun ca el) dar ca presedinte (sau prim-ministru) e periculos. E periculos pentru ca e populist. Da-i o franghie de care sa traga si o sa traga de ea pana darama tot in jurul lui. Si asta doar in scopul de a ajunge mai sus. E un animal politic capabil (altfel nu ar fi reusit sa ii FURE -pentru ca asta a facut- partidul lui Iliescu) dar atat. E animal politic dornic de sange si putere, nu om politic dornic de compromis si dezvoltare generala.
Si de PSD sa nu mai vorbim. Nu imi displac la culme ideile social democrate, dar partidul nu are nimic de-a face cu social democratia. Absolut nimic. Partidul nu e altceva decat o fratie de interese. Si astfel de fratii sunt prezente in toate partidele, dar niciun alt partid nu e mai dornic sa le apere decat PSD. Ganditi-va la guvernarea Nastase. In 4 ani de zile au reusit sa se intinda peste tot. Nici macar acum, dupa 5 ani de zile, si doua partide care au incercat sa ii dea jos, nu au fost demisi toti oamenii pusi de PSD in posturi cheie.

Si combinatia PSD-Geoana e ucigatoare pentru orice democratie, mai ales pentru una slaba ca si Romania. Cu un lider care ar face orice sa le faca pe plac unora ca lui Vanghelie sau Hrebenciuc, totul pentru a nu le pierde sustinerea punandu-si in pericol puterea, transparenta ar disparea intr-o ceata densa. Si cum interesele acestor oameni sunt MARI, tot intr-o ceata deasa ar disparea si economia romaneasca.

Sunt 100 de motive pentru care PSD'ul actual nu ar trebui votat si, sincer, sunt mirat ca exista asa multi oameni care, totusi il voteaza. Incepand cu regimul Iliescu si efectele lui asupra Romaniei si terminand cu scandalurile de cenzura a presei din ordinul lui Nastase,toate arata caracterul PSD'ului de continuator al comunismului in Romania. Si oricat am avea nevoie de un partid social democrat in Romania, nu PSD e varianta cea mai bun. Cel putin nu in forma actuala.

Nu sunt fan Basescu, chiar deloc. Dar Basescu nu e la fel de periculos ca si PSD. PD-L e unul dintre cele mai oportuniste partide dar macar pe e cu ochii intreaga presa (la comanda, cel mai probabil, dar totusi asta mentine un echilibru). Dar Basescu nu are probleme in a intra in turul II, asta e clar.

Si pentru ca in primul tur va fi un vot pentru sau impotriva lui Basescu, Geoana are mari sanse sa intre in turul doi. Singurul care il poate opri e Antonescu. Antonescu ar fi trebuit, dupa parerea mea, sa fie cel care castiga presedentia. Dar nu are sanse. A gestionat campania prost si nu a stiut sa profite de nicio oportunitate. Degeaba are un program politic bun si degeaba are calitatiile necesare sa fie presedinte daca nu are puterea sa atace cand trebuie. A incercat sa recupeeze in ultima saptamana dar e prea tarziu.

Totusi, un vot pentru Antonescu l-ar opri pe Geoana sa ajunga in turul II si ar obliga PSD la o curatare interna. Nu vreau sa par a fi manipulant. Da, recunosc, sunt penelist si mi-ar place sa il vad pe Antonescu presedinte. Da, stiu ca PNL nu e partidul perfect dar, comparandu-le cu celelalte, e cel mai curat. Dar sunt constient ca PNL si Antonescu nu au sanse la presedentie. Dar au sanse de turul II. As putea spune "votati-l pe Remus Cernea sau pe vadim". Dar ei nu au sanse de tur II. Si Geoana are. Si odata ajuns in turul II, nu vad cum ar mai putea fi oprit.

[Btw, eu merg maine la vot desi va trebui sa platesc bilet ca sa merg in B'ham -cel mai apropiat cntru de votare de mine. Deci voi da minim 2 lire-10 lei ca sa votez. Tu votezi pe gratis, asa ca fa bine si misca-ti partea dorsala la vot. Daca nu crezi ca ai niciun motiv sa votezi, tocmai ti-am dat eu unul sa il opresti pe Geoana]

[maine o sa incerc sa centralizez datele electorale si statisticile inainte de a fi date pe televizor deci ar trebui sa pot actualiza procentele la fiecare cateva ore. Nu promit insa nimic, sa vad daca mai reusesc sa gasesc datele -la alegerile parlamentare a mers "scurgerea de informatii"]

4 reactii:

Lavinia spunea...

uite de asta e mai bine cum fac estonienii...vot online...simplu, gratis (daca ai net) si fara batai de cap :D

multumesc pentru informatii..subiective, dar e normal, e parerea ta. oricum e mult mai mult decat stiam eu in legatura cu acest subiect :)

Marius Pârciu spunea...

fain scris, imi plac si ideile exprimate. din pacate, aproape toata campania lui crin a fost impotriva lui basescu si nu, cum ar fi trebuit, impotriva lui geoana.

Marius spunea...

@ lavinia: estonienii rock!
@Marius Parciu: asta a fost marea lui greseala. daca s-ar fi comportat in intreaga campanie cum s-a comportat in ultima saptamana, altul ar fi fost rezultatul.

Anonim spunea...

Sunt perfect de acord cu tine: Geoana (si implicit PSD, Ilici) inseamna un pericol mult, mult, mult mai grav decat Basescu. Dar PSD a reusit sa-l discrediteze atat de mult pe Basescu, incat acum lumea chiar crede ca "are boala pe marinar". Deci au cazut in capcana lui Ilici, care, incredibil, o sa ajunga iar la Cotroceni... (fie si numai neoficial)

toateBlogurile.ro