Are we there yet? [Primul pas spre legalizarea prostitutiei]

miercuri, 21 octombrie 2009

In sfarsit citesc ceva interesant pe siturile de stiri din Romania. Caransebesul organizeaza referendum pentru legalizarea prostitutiei si a drogurilor usoare => marijuana. Punctul 1: sunt din caransebes. Punctul doi: nu pot sa cred ca am trait sa vad o asemenea deschidere in orasul acela.

Inainte de toate trebuie sa subliniez importanta acestei stiri. Organizarea referendumului este, poate, la fel de importanta ca alegerea presedintelui. Cel putin din punct de vedere social. Un presedinte, oricare ar fi el, are slabe sanse sa schimbe in mod fundamental societatea romaneasca. Dar, o deschidere de genul acesta, un experiment social care poate, daca va fi organizat cum trebuie, sa fie un succes de proportii, ar putea sa creeze un precedent pentru intreaga tara. Chiar si referendumul in sine, aprobat in UNANIMITATE de consiliul local, oricum dominat clar de PNL, este un semnal puternic de schimbare. Aprobat sau nu, referendumul este oricum un succes pentru ca obliga punerea in discutie a doua probleme foarte importante pe care societatea romaneasca prefera sa le ignore: prostitutia si consumul de droguri usoare.

FACT: Toti caransebesenii stiu unde sunt prostituatele. FACT: Toti caransebesenii stiu de unde pot sa faca rost de "iarba" (sau in caz ca nu stiu pe nimeni din oras, Timisoara e aproape;) ). Primarul, care are dupa alegerile trecute o majoritate confortabila in Consiliu, vrea sa rezolve problemele nascute din aceste doua "facturi". Si, din simplul motiv ca organizeaza acasta dezbatere, sunt multumit ca a castigat alegerile. (Oricum orasul nu a aratat niciodata mai bine si nu a avut niciodata mai multe locuri de munca).

Revenind la latura sociala a referendumului, decizia consiliului local ii pune pe caransebesenii in situatia de a lua in considerare probleme pe care trebuie oricum, mai devreme sau mai tarziu, sa le infrunte. Prostituatele nu or sa dispara oricate raiduri va face politia. Politie care oricum nu le mai baga in seama. Nu e de preferat ca ele sa isi "faca treaba" in mod organizat, supravegheat, prevenind astfel riscurile legate de bolile cu transmitere sexuala? Si sa si aduca niste bani la bugetul local? Cat despre consumul drogurilor usoare... exact acelasi lucru. Deja se intampla, si nu poate fi oprit. Ideea e ca indiferent ce se va intampla, aceasta dezbatere va duce la o maturizare sociala. Indiferent ce se va decide la vot, dezbaterea in sine, nu poate sa aduca decat beneficii. O societate care vorbeste despre problemele cu care se confrunta e o societate mai buna.

Cat despre rezultatele referendumului... eu spun de pe acum ca va fi un rezultat la limita. Cunoscand orasul, pot sa preconizez doua lucruri: 1.rata de participare la vot va fi foarte mare si 2.referendumul nu va trece, dar decizia va fi luata de doar cateva procente. Sa ma explic. Spun ca va fi o rata de votanti foarte mare din cauza faptului ca este o problema SENSIBILA si LOCALA. Si mai si banuiesc ca o sa fie o campanie crancena. Si spun ca nu o sa treaca pentru ca Biserica se va mobiliza. Sa nu uitam ca municipiul Caransebes este un foarte important centru bisericesc. Va fi, practic, o inclestare intre parintele Lucian si primarul Marcel Vela. Ambii au o cota de popularitate foarte importanta in oras si vor scoate pe multa lume la vot. Cine aduce mai multa lume la vot castiga. Putem linistiti traduce acest referendum intr-o ciocnire liberalism-Biserica ( Liberalism in adevaratul sens al cuvantului). Oricum, va fi un experiment foarte interesant de urmarit.

P.S. : 1. asta e cam primul lucru care ma face sa ma simt mandru ca sunt din Caransebes. [Si e cam singura decizie politica din ultima perioada care ma bucura]

2. Imi place si mai mult de primaru' asta!!!!

1 reactii:

kuolema spunea...

e ok ca se organizeaza si e un exemplu pt tara de urmat...acum dak nu se supara primaru sa isi mute escavatorul din fata casei mele si sa astupe groapa care sta acolo de 2 saptamani k nu am cum sa ies din casa promit sa-l votez si data viitoare :P

toateBlogurile.ro