De ce a murit democratia in Romania

miercuri, 3 iunie 2009

In prag de alegeri europene, doua evenimente politice nationale ne subliniaza cat de prost intelege clasa politica romaneasca termenul de democratie. In Marea Britanie, scandalul cheltuielilor face ca Parlamentul si Cabinetul Brown sa riste dezintegrarea iar in Moldova, esecul alegerii unui nou presedinte duce la alegeri anticipate. Teoretic, noi ar trebui sa fim, ca si grad de democratie, intre aceste doua tari. Nici chiar la nivelul tarii care a avut primul Parlament din lume, dar mai presus de ultimul regim comunist din Europa. Dar, ca de obicei, noi stam mai bine cu teoria decat cu practica. Moldova tocmai ne-a aratat cum chiar si o democratie fraudata e mai functionala decat cea Romaneasca.

Ca sa aleaga un presedinte, parlamentul moldovenesc trebuie sa dea 61 de voturi unui singur candidat. 61 din 101. 60 de voturi avea Partidul Comunist si restul de 41 erau imparite intre partidele de opozitie. Deci, PCRM avea nevoie de UN SINGUR VOT de la opozitie ca sa isi instalezee candidatul la presedintie. Nu a reusit. Dupa runde de negocieri, promisiuni, presiuni, PCRM nu a reusit sa faca nici macar unsingur membru al opozitiei sa isi tradeze votantii. Sa facem o comparatie cu Romania. Avem doua partide care nu se suporta controland 35% din Parlament. Ce hotarasc ele sa faca? Sa formeze o alianta de guvernamant, desi in campanie s-au injurat ca la usa cortului, si in ultimii 8 ani s-au acuzat reciproc ca sunt vinovate de starea proasta a tarii. Ok, au facut-o pentru stabilitate...bla bla bla. Vine motiunea. Motiune care e votata de mai multi membri decat are opozitia, deci inclusiv de cei din partidele de guvernamant. Asta e tot pentru stabilitate?

Alta tara, alta situatie. Una care ne arata ca nu numai partidele sunt de vina, ci societatea in general. Marea Britanie. Scandal mare privind anumite excese facute de parlamentari din pani publici. Ce rezulta? membrii de cabinet (ministrii) isi dau demisia, parlamentari care se retrag, pentru prima oara in istorie, speakerul parlamentului isi da demisia. Si nu e de ajuns. Reactioneaza si publicul. Laburistii, care sunt la guvernare, cad aproxitativ 15% (!!!!!!). Nu doar partidul de guvernamant scade, ci toate cele 2 (si jumatate) forte politice majore pe scena britanica primesc lovituri serioase. Pentru prima oara in istorie, alte partide decat cele 3 (Conservatori, Laburisti, Liberal-democrati) au sanse sa stranga un procent consistent din voturi, chiar sa intraca partidele principale. Acum,comparam din nou cu Romania. Luam un scandal oarecare de coruptie. Avem cu gramada. Cat de serios afecteaza preferintele romaniilor? maxim 2-3%. Nu vedem niciun partid periferic sa creasca semnificativ.

Si atunci, cine e de vina?

Va spun eu, noi suntem de vina. As putea chiar sa spun VOI sunteti de vina. Pentru ca eu imi fac datoria de a vota si de a reactiona atunci cand lucrurile derapeaza. Voi, cei care nu mergeti la vot, va descalificati automat din a face comentarii despre deciziile care se iau. Voi, care nu taxati nicicum greselile celor care va conduc. Responsabilizarea trebuie sa inceapa din initiativa noastra. Cum puteti sa faceti asta? Simplu. Eu, azi, am trimis mesaje pe Facebook cu informatii despre Conservatorii britanici, BNP si UKip, partide care nu trebuie lasate sa castige. Maine, in UK, sunt alegerile europarlamentare. Am facut efortul sa ma inscriu ca sa am dreptul sa votez. Voi nu trebuie sa faceti nici macar asta, si totusi nu votati. Atunci, taci dracu din gura si nu va mai plangeti ca se surpa cerul pe voi. Nu sunteti de acord cu partidele de guvernamant? Votati PNL, UDMR sau cine mai prin opozitie. Nu sunt de acord nici cu ei? Votati PIN, PNTCD sau Partidul bautorilor de bere (whateva') dar votati! Doar asa am putea sa fim mandrii ca avem un parlament mai bun decat al Republicii Moldova...

2 reactii:

Anonim spunea...

Cu o singura afirmatie nu sunt de acord, si anume cea potrivit careia, daca nu votezi n-ai dreptul sa te plangi. Dreptul de a te plange il ai in calitate de cetatean (platitor de taxe si impozite) si nu de votant. In rest, cred ca absenteismul se datoreaza in principal dezamagirii cauzate de INTREAGA clasa politica de pe la noi (nici partidele de opozitie nu sunt o alternativa) sunt curios totusi urios daca o prezenta la prezidentiale (unde va exista o alternativa in persoana lui Radu Duda)va confirma aceasta concluzie a mea.
Numai bine!

Adi spunea...

Totusi, intre Romania, Moldva si Marea Britanie exista o diferenta destul de mare. In Romania, majoritatea oamenilor zic : "toti sunt hoti, toti ne fura, nu are rost sa votez" , cand defapt el ar putea fi cel decisiv pentru un sistem mai bun. Pacat ca se gandeste asa in Romania...

toateBlogurile.ro