Care dreapta?

vineri, 5 iunie 2009

Ma bucur ca nu sunt in Romania la alegerile de duminica. Eu unul, am votat deja. Si am votat preferinta mea din totdeauna. Dreapta. Adica mai corect ar fi "centrul", liberalismul. Spun centru pentru ca se opune stangii, socialismului si dreptei reale, conservatorismului. In fine, nu despre complicatul spectru politic vreau sa vorbesc, ci de alegeri.

Daca as fi in Romania si ar trebui a votez duminica, eu cu cine as vota? Cine ar reflecta cel mai bine optiunele mele de dreapta? PSD clar nu... nici nu pretinde asta. Si atunci raman cu forte care se pretind de dreapta PNL si PDL.

PDL e jumatate plus unu de guvern. E factorul principal de decizie in guvern. Hai sa ne uitam la activitatea si programele guvernului. De stanga. TOATE! Impozite noi, programe de subventionare, populismul programului "casa noua" sau cum s-o numi (program inspirat de programul american... care a provocat criza financiara:|). Se prefera subventiile in locul investitiilor. Se introduc grile de pensie unica (principul de baza al dreptei, meritocratia, e calcat pe cap si strivit). De unde stat minimalist in afaceri si in piata? Am uitat de mult de ele.

PNL e opozitia. Atat stim de PNL-ul prezent. In afara de faptul ca face treaba opozitiei de a critica puterea si de a controla anumite derapaje (SRI audiat in comisii) nu am auzit nicio idee de la PNL. Adina Valean si alte cateva voci de pe lista au venit intr-adevar cu niste variante de dreapta dar capul de lista si conducerea partidului tac.

Si atunci ce fac? care e varianta? ce imi ofera ceilalti? Pai sa zicem ca sunt dezamagit de varianta dreptei si ma uit la stanga. Din nou, lipsa de program. Si un cap de lista indignat de prezenta hidrogenului in apa. Atat de indignat incat promite ca va cere Parlamentului European sa reguleze cantitatea de hidrogen in apa. TRIST!

Singurul lucru positiv la care ma mai pot gandi e ca partidele astea vor face parte din grupuri ideologice europene. si vor fi coordonate de ele. Asa ca daca as vota dreapta in Romania, PNL, ca singur partid membru al liberalilor europeni (PDL sunt populari europeni) ar fi alegerea mea. Dar nu pentru ca ar merita cu adevarat partidul, ci pentru ca merita ideologia si ceilalti oameni de pe lista, in afara de capul de lista.

toateBlogurile.ro