Doua crize pe care romanii le ignora

luni, 18 mai 2009

'Ignorance is blessed' sau, mai pe romaneste, "Ce ignori nu te poate afecta", pare a fi motto'ul dupa care se ghideaza Romania. Spun Romania pentru ca e un fenomen la nivel de natiune, incepand cu conducerea si terminand cu cel mai sarac taran din cel mai izolat sat.

Preferam sa ignoram crizele care zguduie din ce in ce mai tare intreaga lume in speranta ca vor trece si ca noi nu vom fi afectati. Dar, ca ne place sau nu, nu mai suntem o tara izolata care nu are legaturi cu lumea exterioara.

Prima, si cea mai acuta dintre crizele pe care le ignoram e criza financiara/economica/sociala/politica. Basescu ne spune ca, tehnic, nu suntem in recesiune si ca semnalele sunt pozitive. Sa nu ne facem probleme, are Boc grija ca noi sa nu fim afectati. Tehnic, are drepatate, nu suntem(inca) in recesiune. Ar ma trebui un semestru de scadere economica pentru a putea anunta oficial ca suntem recesionisti. Dar, practic, nu mai exista sanse sa scapam de o recesiune. Si Boc nu are cu ce sa ne salveze ca banii de la FMI vor fi cheltuiti total aiurea daca ar fi sa ne luam dupa anunturile lor. Sa spui calm ca exista semne de stabilizare e cea mai mare greseala pe care o poti face. Ce trebuie facut e sa recomanzi prudenta si sa incurajezi consumul si productia. Si asta se face prin scaderi de taxe, nu cresteri.
De ce spun ca Romania e prea optimista? Pai noi asteptam salvare de la UE. Si UE a dat vineri cel mai sumbru raport al economiei europene din istorie. Grecia, Spania, Portugalia si Italia se indreapta rapid spre faliment national. Germania, cea mai puternica economie europeana are cea mai rapida scadere economica din istorie. Tarile baltice au o scadere economica record pentru Europa, 19% ! Si, desi restul lumii da semne de revenire, previziunile pentru Europa se duc in jos, nu in sus. Ce inseamna asta pt Romania? inseamna ca vor iesi mai multi bani in tara decat vor intra si ca exporturile se vor lovi de valori minime. Adica vom saracii. Toti. Si asta doar pentru ca avem un guvern incapabil si incoerent. Planul guvernului Tariceanu a fost de 100 de ori mai bun decat planul actualului guvern (as putea chiar sa intreb: care plan?). Inainte sa ma atace cineva, da, sunt liberal convins, dar oricine stie cum functioneaza economia va va spune ca planul guvernului precedent a fost mult mai bun.

A doua crize este hipermediatizata gripa porcina. Sau, ca sa nu jignim porcii, noua gripa de tip A. Azi se implineste o luna de la primul raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pe tema gripei porcine. Intre timp, toate rapoartele sunt din ce in ce mai pesimiste. Romania, si romanii, ignora pericolul pe ideea "ia uite ma, am mai trecut prin aviara, nu am patit nimic, acum de ce o sa patim?". Pai... nu putem decat sa speram ca nu patim nimic. Dar viteza cu care se dezvolta virusul, viteza cu care se raspandeste si faptul ca se ia de la om la om (ceea ce s-a evitat in cazul aviarei) o face mult mai periculoasa decat ce a vazut omul in ultimii zeci de ani. Stiati ca OMS a trecut-o ca cea mai periculoasa amenintare la adresa umanitatii, devansand HIV pentru prima data de la aparitia acestui virus? Statistica OMS cea mai recenta: 8832 de persoane infectate in 40 de tari (!!!!) cu 72 de morti confirmati. Pare putin? asta e din cazua faptului ca OMS publica doar datele care se confirma dupa 3 teste. teste care dureaza. Dupa primul test, Mexicul, de exemplu, are aproape 200 de morti. Apoi se refac testele de doua ori la OMS. Deci dureaza. Acum multi vor spune ca asta nu e nimic. Si au dreptate, deocamdata asta nu e nimic. Ce e periculos aici e potentialul. Si potentialul e imens. Dar romanii prefera sa critice si sa minimalizeze orice amenintare. Sigur e un interes la mijloc. OMS e corupta, ei nu stiu nimic. Si virusul e corupt. Sigur!

De fapt, avand in vedere ca pierderea bunului simt si genocidul inteligentei la noi in tara sunt probleme mult mai grave, poate ca astea doua crize chiar ar trebui sa treaca in plan secund.

5 reactii:

Anonim spunea...

De acord, mai putin cu referinta la planul fostului guvern. Esti liberal si e normal sa-i apreciezi, eu nu am apartenenta politica si nici simpatii,iar impresia mea este ca nimeni nu a avut si nu are niciun plan. Nu am incredere in clasa noastra politica si nu cred ca se vor schimba prea curand lucrurile. In atare conditii, singurul lucru ce ne mai ramane este sa "ignoram" amenintarile cu degetele incrucisate.

Marius spunea...

@boogye: a fost un planul bun al fostului guvern. Poate ca au gresit prin faptul ca nu l-au promovat cum trebuie dar planul a existat si chiar incepusera implementarea lui (suspendarea taxei de prima inmatriculare si anularea taxelor pe profitul reinvestit). poate ca nu era cel mai bun plan din lume..dar macar era un plan viabil. acum planul include investitii in turism pentru ca in 2009 veniturile din turism sa creasca cu 40%.... are rost sa comentez?

Anonim spunea...

Ba Marius, iar te legi de romani.:)Lasa-ne ma sa persistam in prostie. ce te begi tu repede?!:)
Iar referitor la calmul in prezenyarea situatiei economice de catre Guvern, cred ca procedeaza ok, prin optimism trecem prin toate:)) Right?!

Marius spunea...

@daniel: daaa...asta e ca si cum ai spune ca ai toate bolile cu S (inclusiv sinuzita) dar iti trece daca esti optimist:))
si eu unul nu am nimic cu romanii. se pare ca ei au ceva cu ei. sau, noi avem ceva cu noi, ca sa nu zica lumea ca ma exclud

Anonim spunea...

@Marius, faza cu toate bolile cu S e alta. "Scancer":))

toateBlogurile.ro