Sa fie pandemie ce se vede la orizont?

duminică, 26 aprilie 2009

Cand scriu eu asta, departamentul de sanatate din SUA confirma 8 noi cazuri confirmate de gripa porcina. Ce e mai grav e ca virusul pare sa se raspandeasca de la om la om, contactul cu animalul nu mai e necesar pentru o raspandire a bolii. In ultimele doua saptamani, peste 90 de persoane au murit la nivel mondial (nu exista inca statistici oficiale, dar poti sa aduni numarul de morti anuntat de fiecare tara) si peste 1000 au fost infectate. Foarte ingrijoratoare este viteza cu care incepe sa se raspandeasca. In ultimele 24 de ore au fost confirmate aproape 100 de cazuri noi si lista tarilor care anunta oameni infectati este in crestere. Daca de dimineata Comisia Europeana anunta ca nu exista persoane infectata cu H1N1, bilantul serii este mai ingrijorator. 3 confirmari in Spania, 2 in Italia, cateva cazuri posibile in Marea Britanie (inca nu s-au facut publice rezultatele analizelor). Si asta e doar ce am putut sa aflu din ziare. Ieri, Egiptul anunta ca se vor reface analizele unui copil decedat in urma a ceea ce se credea a fi infectarea cu virusul gripei aviare.



Marea Britanie a anuntat deja asta ca s-a facut primul raport evaluand riscurile unei pandemii si rezultate raportului nu sunt tocmai roze. in caz de raspandire a virusului, The Guardian scrie ca ar putea sa moara 750.000 de persoane numai in UK. Raportul a facut ca gradul de monitorizare a aeroporturilor si a pasagerilor intrati in tara sa fie crescut.

Cercetatorii spun ca pare a fi un virus nou, care nu a mai fost vazut pana acum. dar pronosticurile lor sunt optimiste avand in vedere ca lumea era deja pregatita pentru o mutatie rapida a unui virus (desi virusul pentru care se pregateau ei era altul H5N1, virusul gripei aviare).

Cum ne ferim?

Pai e simplu, cel putin teoretic. Ne ferim in acelasi fel in care ne ferim si de gripa normala. Maini spalate cat mai des, incercam sa evitam zonele cu multa lume. plus, daca aveti de gand sa calatoriti in State Unite sau in Mexic (mai bine stati cuminti acasa ca se vorbeste serios sa se suspende zborurile din acele zone) purtati pe fata o masca medicala. ce trebuie sa stie toata lumea e ca boala e tratabila. Asa ca daca aveti impresia ca simptomele pe care le aveti corespund cu cele ale bolii (am acelesi ca la gripa normala doar ca mult mai puternice) prezentati-va urgent la doctor.

UPDATE:
SUA declara stare de urgenta sanitara.

Update 2:
OMS recunoaste ca exista dovezi ca virusul se transmite de la om la om si anunta pregatiri pentru prevenirea unei pandemii. Presedintele Mexicului primeste puteri sporite pentru a se putea actiona mai rapid in eliminarea focarelor.

Update 3:
numarul mortilor in Mexic ajunge la 103 si numarul persoanelor infectate la 1650, Marea Britanie, Spania, Israel, Noua Zeelanda, confirma aparitia virusului la cetatenii lor

Mai multe info:
http://www.adevarul.ro/articole/inca-opt-cazuri-de-gripa-porcina-au-fost-confirmate-la-new-york.html
http://newsblaze.com/story/20090425164857mcco.nb/topstory.html
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601124&sid=a7MNonvi.C5g&refer=home
http://www.huffingtonpost.com/2009/04/24/swine-flu-california-texa_n_191158.html

1 reactii:

Andreea spunea...

Taci naibii si nu ma speria acuma, ca eu si asa sunt obsedata de chestii de genul...

toateBlogurile.ro