Frati sau nu?

sâmbătă, 25 aprilie 2009

[Avertisment! urmatorul articol poate fi hiper-plictisitor pentru cei neinteresati de politica]

Pentru ca de cateva zile m-am apucat sa imi repet subiectele alese pentru examene, ca un exercitiu, voi incerca sa fac o analiza a ceea ce am invatat folosind ceea ce poate fi numit "conflictul Romano-Moldovean". Si pentru ca realismul si liberalismul in relatiile internationale sunt unele dintre temele alese de mine pentru examene, aceasta tema imi vine de minune.

Ce s-a intamplat in Moldova stie toata lumea, nu mai are sens sa comentez despre asta. Sincer, cred nu ar trebui sa ne intereseze atat de mult pe noi, ca romani, preferintele electorale ale moldovenilor si consider ca interesul mediei romanesti pe problema a fost exagerat (dar nah, e explicabil, facea rating). Ceea ce ar trebui sa ne intereseze pe noi sunt acuzatiile pe care Voronin le aduce Romaniei. Mai pe scurt, Voronin acuza Romania ca incearca sa violeze suveranitatea Moldovei. Si culmea e ca, partial, are dreptate. Romania mereu a privit Moldova ca pe o sora mai mica, rebela, un fel de "oaie neagra a familiei". Si tot Romania a fost avocatul Moldovei in Europa, la fel, ca un frate mai mare ce isi scoate sora din problemele pe care si le face singura. Asta nu suna a negarea suveranitatii. Si nici nu e. Dar felul in care televiziunile romane s-au comportat inainte si dupa alegerile din Moldova pot fi considerate ca o amenintare a suveranitatii. cum? hai sa vedem: inainte de alegeri mai toate televiziunile romane aveau invitati in platou sau via telefon diferite figuri ale opozitiei moldovenesti. Cum vorbeau de alegerile din Moldova, hop si cineva din opozitia liberala. Mai grav este ca si anumiti politicieni, invitati in emisiuni, faceau declaratii de genul "Romania sustine partidul dvs". Hai sa ne gandim cum am reactiona noi, romanii, daca Ungaria ar spune ca sustine UDMR si ca spera sa obtina majoritatea in Parlament... Nu am vazut la nicio emisiune pe cineva din partea Partidului Comunist din Moldova. De ce? Ei nu participau la alegeri? Pai daca rolul emisiunilor era sa informeze atunci sa informeze despre toti si toate, nu doar despre o parte.

Apoi, sa ne gandim cum au reactionat romanii cand au inceput protestele. Nu numai ca protestele erau incurajate de peste tot din Romania (nu vb. de mediul politic) dar se incuraja si ideea unirii cu Romania. Din nou, hai sa ne gandim cum ar fi daca televiziunile din Ungaria ar incuraja proteste in Transilvania si ar vehicula ideea ruperii de Romania si lipirii la Ungaria.

Ce nu au inteles romanii este ca Moldova este un stat independent, cu care arem la fel de multe legaturi, cand vine vorba de politica internationala, ca si Polonia (care e chiar mai legata de noi prin UE/NATO) sau orice alta tara. DA, avem foarte multe legaturi culturale cu Moldova, dar atat.

Pentru prima oara, sunt de placut surprins de felul in care autoritatiile romane au reactionat. Presedintele nu s-a mai implicat imediat (si bine a facut) si a lasat Ministerul de Externe sa medieze situatia (si a facut-o foarte bine). Voronin a plusat, crezand ca va enerva pe cineva din conducerea tarii care va reactiona imprudent si apoi va putea sa se victimizeze. Ce a uitat e ca Romania incearca sa se impuna ca lider regional.Si i-a oferit o minge la fileu. Dupa cum observa si cotidianele internationale, Romania e PRIMUL si SINGURUL stat din istoria UE care critica deschis reactia uniunii la o problema externa. Ce inseamna asta? inseamna ca Romaniei nu ii e frica sa isi foloseasca vocea din cadrul UE. Diaconescu a mers si mai departe si a anuntat ca va bloca acordul UE-Moldova. Asta inseamna ca Uniunea Europeana nu va avea de ales decat sa dea dreptate Romaniei in aceasta problema. Si mai inseamna si ca Moldova pierde cateva miliarde de euro care ar fi curs din acest parteneriat. Voronin si-a calculat gresit pasii.

Ce legatura are realismul si liberalismul pe care spuneam ca le-am repetat cu situatia asta? Pai e simplu. E o situatie care ilustreaza ambele idei. Partea realista se refera la ideea de suveranitate statala, supravietuirea statului (pentru Moldova) si raspunsul Romaniei (din dou independent fata de vocea UE), plus ca ambele state trec peste legaturile culturale si, in plan politic, isi urmaresc propriile interese. Liberalismul din situatie vine din faptul ca exista un mediator international, o organizatie supra-statala, care este implicat, adica UE.

Si acum sa raspundem la intrebarea din titlu. Sunt Romania si Rep. Moldova state inrudite? Raspunsul nu e clar deocamdata,(pe moment e clar NU dar asta se poate schimba oricand in sensul ca autoritatiile din cele doua tari pot hotari sa se isi coordoneze vocile in plan extern) ce e clar e faptul ca Romania trebuie sa inceteze sa se comporte ca "Fratele cel mare" al Moldovei si sa o lase sa se descurce singura in problemele pe care le provoaca. Si nu numai asta. Romania trebuie sa invete sa renunte la iluzia ca Moldova vrea sa fie dirijata de la Bucuresti.

toateBlogurile.ro