"There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life"

miercuri, 7 ianuarie 2009

800 de autobuze pe care apare scris sloganul "There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life" ("Probabil ca nu exista niciun Dumnezeu. Nu te mai ingrijora si bucura-te de viata.") vor circula pe strazile din marile orase ale Marii Britanii ca un raspuns la campania unor grupuri crestine.

Anul trecut, pe multe din autobuzele britanice apareau mesaje crestine pe tema " Isus a spus..." in cadrul unei campanii organizate de diferite grupuri crestine intr-o incercare de a "raspandi credinta crestina". Pe imagini mai erau trecute si adresele unor pagini web. Partea proasta e ca pe acele pagini web erau scrise mesaje de genul "toti cei care nu sunt crestini vor arde in Iad. Isus a spus asta." sau "Non-crestinilor le este pregatita o mare de flacari in care sa arda pe vecie". Intr-o tara in care grupurile religioase sunt foarte variate si din ce in ce mai multi oameni se declara ateisti, era normal ca aceasta campanie sa deranjeze.

Si asa a luat nastere ideea unei contra-campanii. Campania "There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life" este finantata din donatii de la oamenii de rand si are ca scop principal, dupa cum spun cei care au venit cu ideea, eliminarea discriminarii si a tentativelor de a starnii ura intre religii.
ce imi place e ca aceasta campanie e sustinuta de cele mass-media britanica.

Si acum sa ne imaginam acelasi scenariu in Romania. Pauza. Nu, nu ne putem imagina acelasi scenariu in Romania. Eu unul, cel putin, nu pot. Chiar m-ar amuza sa va reactia oamenilor cand ar vedea ca pe autobuzul cu care circula ei scrie ca Dumnezeu nu exista. daca vre-o firma de trasport in comun ar accepta asa ceva, probabil ca ar da rapid faliment din lipsa de calatori. si asta nu pentru ca romanii sunt mari credinciosi, desi toti se lauda ca sunt. ci pentru ca foarte putini ar fi pregatiti sa faca declaratia, prin urcarea in acel autobuz, ca sustn aceasta campanie. Noi, romanii, inca avem nevoie de o forta divina pe care sa dam vina cand gresim si prin care sa justificam intoleranta noastra.

Nu pot pretinde ca stiu daca exista sau nu Dumnezeu. Nu pot pretinde ca stiu care dintre religii este cea reala sau corecta. Dar pot sustine o mai buna intelegere a oamenilor care au alte credinte decat mine. Ce nu vreau sa fac este sa accept o campanie care imi spune ca toti cei care sunt diferiti merita sa sufere. Mereu m-am intrebat cum pot unii oameni pretinde ca sunt crestini desi predica intoleranta.
Nu pot sa schimb ideile oamenilor, dar pot sa sper ca voi trai sa vad in Romania o campanie de genul acesta. Nu neaparat anti-religie, ci antidiscriminare si pro-intelegere.

3 reactii:

Anonim spunea...

au aparut si in barcelona autobuzuri minune :P

Anonim spunea...

deci asta chiar e tare..ce bine ar fi dak ar aparea si la noi!

Anonim spunea...

Toti suntem intoleranti la un moment dat: suntem intoleranti fata de violatorul in serie, fata de pedofilii care agata copii pe net, etc.
@Kuolema: Care crezi ca ar fi efectele benefice pe care le-ar avea campania in Romania? Si ma refer la lucruri practice...vom avea mai putine furturi, violuri, va creste PIB-ul tarii sub picioarele noastre pentru ca la un moment dat ne dam seama ca probabil Dumnezeu nu exista?

toateBlogurile.ro