Cu pasi grabiti spre totalitarism

marți, 16 decembrie 2008

Ce se intampla acum in Romania e scenariul perfect pentru instalarea unui regim autoritar. In situatia in care Basescu "inghite" din ce in ce mai multa putere, cu o criza economica batand la usa si un Guvern ce are 70% din voturile Parlamentului, nu prea mai exista nimic care sa il poata opri pe presedinte sa ia toate deciziile.

Nu cred ca i s-a mai tras de mult o tapa atat deputernica poporului roman. indiferent cat de mult s-a furat, cat de mult s-a mintit, parca niciodata nu s-a pus in aplicare un plan atat de bolnav, de ironic,ca cel pe care il prezinta PD-L'ul pre si post alegeri. Cu un prim-ministru pentru care au votat sute de mii de romani, fortat apoi sa se retraga, cu un ministru al justitiei propus care avea in sondaje o cota de popularitetae mai mare decat partidul, cele mai importante promisiuni politice ale democrat-liberarilor au fost deja incalcate. De ce s-a retras Stolojan? pai e destul de simplu. Cine credeti ca accepta sa conduca un cabinet in care nu a avut niciun cuvant de spus in alegerea membriilor sai. Potrivit Constitutie, Guvernul e format de primul-ministru, nu de sefii partidelor, asa cum se intampla acum. Stolojan nici macar nu a fost invitat sa participe la negocierile dintre PSD si PD-L. Era clar ca nu va avea nicio putere asupra cabinetului. Asa ca mai bine a renuntat. Si in loclui lui a fost numit cel care de cotidianele britanice si germane este poreclit "portavocea presdintelui". E clar ca Boc va fi doar o mica jucariein mainile lui Basescu care, astfel, preia controlul unui Guvern ce nu are niciun fel de problema sa treaca orice lege prin Parlament avand o sustinere de 70%.

Cu o opozitie infima in Parlament si cu un control total asupra Guvernului (spun total pentru ca PSD'ul nu se va grabi sa il atace pe Basescu pentru ca nu vor sa fie dati deoparte de la guvernare) mai exista o singura piedica impotriva puterii absolute: societatea civila. Societate civila cae la noi in tara sare in orice moment sa il pupe in partea dosala pe presedinte. Si cei care nu il mai sustin, nu se grabesc sa apara pulic sa se dezica de el din doua motive: 1. ar parea fals din patea lor sa il condamne pe cel pe care acum cateva zile il sustineau. 2. nu se stie inca pana unde se va intinde puterea presedintelui si nimeni nu vrea sa se puna rau cu el. De Curtea Constitutionala nu mai spun nimic pentru ca e evident de mult ca e sub control politic.

Si uite asa, Traian Basescu are situatia perfecta sa traga toate sforile din stat. Cine crede ca le va trage pentru a inlesni lupta anticoruptie sau anisaracie e naiv. Daca vrei sa lupti cu coruptia nu bagi PSD'ul la guvernare. Si cum "pentru binele tarii intr-o situatie de criza economica" se pot justifica multe decizii luate impotriva binelui general si a libertatiilor individuale, nu pot decat sa ma astept sa vad cum indreptam cu pasi mici dar siguri spre un regim controlat total de un presedinte insetat de putere.

1 reactii:

Anonim spunea...

Mda. În fine, Băsescu va avea în mîini doar jumătate de guvern. Cel pedelist. Totuşi, sînt de părere că nu se va merge pînă la totalitarism şi mizez, încă, pe antagonismul PSD-Băsescu, ce va duce la formarea unui guvern şubred. Dar, în orice caz, tot noi vom avea de pierdut...

toateBlogurile.ro