Zeitgeist 2: o prostie!

duminică, 12 octombrie 2008

Am asteptat cu interes sa ma uit la Zeitgeist 2 (Addendum). Primul documentar/film/raport , ce o vrea sa fie, mi s-a parut destul de interesant desi erau cateva chestii care mi-am dat seama de atunci ca sunt exagerate si puse intr-o asemenea lumina incat sa miroasa a conspiratie. Intre timp spiritul meu critic s-a mai dezvoltat si pot sa pun ca Zeitgeist 2 m-a dezamagit. Este manipulati, tendentios si exploateaza paranoia si frica oamenilor. De fapt, producatorii filmului/documentarului/raportului fac ceea ce ii acuza pe toti ceilalti ca fac: manipuleaza.

Informatiile de baza prezentate sunt corecte, nu am ce comenta aici. DAR, pe baza acestor informatii se fac niste presupurneri care sunt de-a dreptul tampite. dar sunt ambalate atat de sofisticat si de convingator incat toata lumea sa le creada.

Sa luam exemplul partii I in care se vorbeste despre lumea financiara si despre banci. Exempll cel mai bun de exagerare e dat de acel calcul cum ca orice suma depusa in banca creeaza oportunitatea ca banca sa se foloseasca de fapt de o suma de 9 ori mai mare decat cea depusa. Ca si principiu, informatia e corecta DAR cine sa imprumuta de la banca ca sa isi depuna banii imprumutati in cont?...si sa ii tina in continuare in cont? doar asa sepoate ajunge la exemplul dat de ei. E ca si cum eu m-as imprumuta 10000000 lei doar pentru a-mi creea un cont cu suma asta. trecem mai departe. Niciunde in schema sistemului financiar prezentata de ei nu se vorbeste despre consum. se vorbeste doar despre cum se fac banii si cum se dau banii la banca, consumul nu e luat in discutie. si in final ajung sa critice un sistem (capitalismul) fara sa propuna nimic in loc. OK, vreti sa-l schimbam? il schimbam, dar cu ce?... liniste totala.....

Partea a doua e cam tampitica.nici ea nu stie exact despre ce anume e vorba in ea. so vorbeste despre globalizare, indatorare etc. si se prezinta marturia unui tip care pretinde ca e "asasin economic".(vreau dovezi, nu vorbe) sunt de acord ca multe din exemplele date sunt incalcari ale normelor internationale si ca multe din teoriile referitoare la terorism pot fi adevarata dar totul este legat in asa fel incat chiar sa crezi ca statele unite au un plan diabolic de a supune lumea. mdea...se numeste putere economica si mi se pare normal sa doreasca sa si-o dezvolte si mai puternic. As putea sa vorbesc despre politica reala si cea liberala acum (chiar sunt la International Relations and Politics ca sa invat) dar mi-e lene sa ma ridic sa va dau citate din carti. oricum punctul maxim al ridicolului partii a doua e cand se defineste globalizarea. Adica eu de doua zile incerc sa imi bat capu' cu carti, articole, teorii asupra globalizarii si ei definesc totul in cateva cuvinte. iar apoi sar la terorism. WTF? Daca ma duc la profu' de Relatii Internationale si ii dau definitia aia superficiala pe care o prezinta ei ma pica cu brio....imi cumpara si bilet inapoi in Romania numai sa iilas in pace cu prostia mea:))

Partea a III-a incepe cu niste vorbe a lui Jacques Fresco (l-am cautat pe google, chiar exista). Se prezinta ideea sistemul e rau pentru ca vrea sa supravietuiasca. Cand o spun asa suna tampit dar asta prezinta ei. Ca SUA sunt rele pentru ca vor putere, ca sistemul e rau pentru ca nu vrea sa dispara etc. Nevoia principala a unui stat sau a unui actor global non-statal e sa reziste, sa supravietuiasca. A doua nevoie e sa aiba putere. E o chestie normala, predata in primele cursuri de politica. nu stiu de ce li se pare lor asta asa de ciudat:-?
trecem la partea economica prezentata aici. se vorbeste despre profit si se spune ca profitul poate fi obtinut doar daca se vand lucruri putine la un adaos mare astfel incat profitul pe bucata sa fie mare. dar profitul poate fi obtinut si pe ideea de profit pe bucata vanduta mic dar numar mai mare de bucati vandute... economie de clasa a 11-a :-J

Partea a IV-a incepe cu o prezentare a faptului ca "sistemul malefic" vrea sa opreasca progresul. Hai pe bune? daca asta vrea sa stii ca nu o prea reuseste. Cati dintre noi si-ar fi inchipui acum 10 ani lucrurile noi aparute? Cati ar fi sperat sa aiba traiul de viata pe care il au acum? Si va rog sa nu imi veniti cu mentalitatea de romani complexati sa imi spuneti ca totul e mai rau acum decat acum 10 ani...

Nu mai am nervii necesari sa ma uit la ultimele 20 de minute din film/documentar/raport/prostie. Vocea asta sacadata (perfect alasa ca sa inspire frica =>manipulare mai usoara) scapata ganduri de fotomodel blond in timpul probei de intrebari : "inchipuiti-va cum ar fi fost lumea daca am cheltui mai multi bani pe cercetare, pe salvara copiilor saraci din africa si pe cercetarea liliecilor de camp care au camp gravitational 0, pace globala...bla bla bla...."

Sunt de acord, lumea nu e perfecta. Sistemul e plin de oameni mincinosi, prefacuti, suntem probabil mintiti zilnic, oamenii sunt rai si aerul e radioactiv. dar imaginea prezentata e mai pesimista decat un video de la o inmormantare. si presupunerile facute sunt de-a drptul comice. dar sunt spuse pe un ton atat de serios incat chiar par plauzibile.

Mai bine ma uit la dsene animate. sunt mai logice:D

si pentru cine are impresia ca o sa ma pun sa corectez greselile de tastare: e ora 2 si mai am de facut si un dus, as vrea sa si dorm in noaptea asta...

7 reactii:

Anonim spunea...

cipi a inteles tot !!!!!!!

Marius spunea...

=)) imi inchipui, el cred ca e singurul

Anonim spunea...

teoria conspiratiei este la moda de multa vreme, iar zeitgeist nu e singurul documentar de acest gen.
fiecare crede ce vrea si reactioneaza cum crede de cuviinta. cat despre manipulare, toti facem asta la un moment dat. chiar credeai ca producatorii prezinta din dezinteres toate astea sau ca o fac pentru binele suprem? mereu va fi cineva sa conduca lumea si implicit va exista mereu cineva care sa vrea sa il dea jos.

Anonim spunea...

Anonim

Intre 28 aprilie si 8 mai 1992, in zona marelui oras Los Angeles, din statul California s-a desfasurat o mare rascoala populara, cu o participare de masa imensa.
Intrucat politia din Los Angeles a fost coplesita si nu mai putea face fata situatiei, s-a facut apel la armata.Au fost deplasate in zona unitati din Garda Nationala, cu un efectiv de 5.000 militari si o unitate de infanterie marina (elita armatei S.U.A.), cu un efectiv de 1.500 militari, dotate cu masini blindate de lupta. Fortele politienesti din California si statele adiacente au concentrat 7.000 nde luptatori, la care s-au adaugat circa 1.000 de agenti federali.Totalul fortelor de represiune s-a ridicat la 16.500 de militari si politisti, dotati cu armament automat, mitraliere si pusti mitraliere, transportoare si elicoptere de atac.La data de 4 mai, in numele presedintelui S.U.A., s-a dat ordinul de deschidere a focului. S-a tras din plin. Din informatiile oficiale date publicitatii, a rezultat ca numarul victimelor s-a ridicat la circa 2.400 de oameni, morti si raniti prin impuscare. Din surse neoficiale, rezulta ca numarul victimelor ar fi depasit cifra de 4.000. Un numar de 12.000 de rasculati au fost arestati. Au fost avariate peste 15.000 de constructii, dintre care 10.000 de magazine, banci si sedii comerciale.Rascoala s-a intins si in alte orase americane, precum Tampa (statul Florida), Birmingham (statul Alabama), Florencebury (statul Missouri), Omaha si maddison (statul Wisconsin) si Dallas (statul texas).

Anonim spunea...

Hai sa lamurim inmultirea de 9 ori a banilor , din partea 1: nu deschizi un cont doar pentru a-l avea, ci faci o plata in alt cont, bani care care platesc in alt cont, de unde pleaca in alt cont,etc. Si fiecare banca garanteaza 10% din suma depusa. Pai, cam iese cum zic ei.

Anonim spunea...

comment-uri din 2008,am ajuns in 2011 de acum si vad cum Romania noastra se indreapta incet sau mai repede catre un obiect,pe care fmi deja l-a cumparat,asa cum au facut americanii cu alte state,la fel face si fmi-ul cu noi acum.iar pt cipi,vad ca stai cam prost cu exprimarea in limba romana.ce ori te-au cumparat americanii si ti-ai uitat vorbele?mai spui ca esti si la relatii internationale:)))))))))))))))))))))))))))))vai de capul nostru

Anonim spunea...

1 december 2011 next disaster in europe;)

toateBlogurile.ro