Extremism

vineri, 10 octombrie 2008

Exista oameni care cred in ceva. De fapt, majoritatea credem in CEVA. E dreptul nostru sa credem sau sa nu credem. E libertatea constiintei, unul dintre drepturile de baza ale societatii noastre, drept pe care il promovam catre toate colturile lumii. Dar ce facem cand anumiti oameni incep sa actioneze in numele unei credinte in feluri care ajung sa ne jigneasca sau chiar sa ne raneasca?

Ieri, in timpul unui seminar am dat de prima mea monstra de ceea ce as putea numi extremism religios si chiar nationalist. Si, culmea, nu venit din partea unui musulman, cum probabil s-ar fi gandit toata lumea, ci din partea unui sarb, ortodox. Intr-un seminar de 25-27 persoane, dintre care mai mult de 10 erau romani, sarbul (singurul sarb din sala) incepe sa ne spuna ca limba noastra e artificiala si ca ar trebui sa folosim limba slavona. Initial l-am luat in gluma dar cand a inceput sa ne spuna Romania e un stat artificial format de nemti si ca noi suntem un popor fals ne-am dat seama ca nu e chiar o gluma. Au urmat focuri catre toti cei non-ortodoxi din sala cum ca vor ajunge in iad. pe bune...si tipu e student la Relatii internationale... Limita a fost impinsa si mai departe cand a inceput sa ne spuna ca istoria Romania a fost tradata si ca noi nu suntem un stat latin, ca limba noastra e artificiala si ca majoritatea personalitatilor noastre istorice aparti altor popoare. ca romancele vor ajunge in iad pentru ca o femeie ortodoxa trebuie sa poarte capul acoperit. Normal ca romanii au reactionat dar orice contramotive am fi adus, el continua. Atacurile erau in special catre romani dar asta nu inseamna ca restul din sala erau scutiti. incet incet totul s-a transformat intr-o sedinta de injuraturi bilingve, romano-engleze. si asta chiar sub ochii profesorului. Cand, intr-un final, tipul a fost dat afara din sala, toata lumea a inceput sa aplaude. La iesirea din sala, dupa terminarea seminarului, lucrurile au riscat sa se tansforme in ceva si mai urat cand sarbul a inceput sa faca semnul crucii in aer catre o romanca. Reactia a venit rapid : un "Fuck off" spus din inima si o impingere care l-a proiectat in...mine, care l-am proiectat si mai departe. La tensiunea care era acolo, daca continua cu gesturile de genul asta risca sincer o bataie.si nu neaparat din partea romanilor pentru ca toti erau inflamati de atitudinea lui, indiferent de tara din care proveneau.

Am ajuns sa am contact zilnic cu oameni de pe toate continentele si de toate religiile si culorile. Nici macar unul dintre ei nu a dat nici cel mai mic semn de lipsa de respect fata de celelalte culturi. Si un amarat de sarb se pune sa jigneasca un grup de minim 10 (!!!!) romani si apoi o intreaga sala. si asta pentru ca el crede in ceva. in tara si in religia lui. In momentele alea, stiu cel putin 10 persoane care credeau intr-un pumn in fata lui.

toateBlogurile.ro