Biserica si Statul

duminică, 19 octombrie 2008

Ce a reusit sa ma enerveze pe mine in dimineata asta? Citesc Evenimentul Zilei si ajung la editorialul lui Florian Bichir . Editorial despre oamenii din clasa politica romaneasca. Prima jumatate a articolului descrie destul de corect imaginea politicianului roman si perceptia populatiei fata de acesta. Nu are rost sa spun mai mult ca stiti si voi la ce ma refer. Apoi ne aduce la cunostiinta candidatura unui "doctor în filosofie şi profesor universitar" la un colegiu din Sibiu.

Descrierea facuta de Bichir acestui profesor universitar e cu totul laudativa, chiar ma facuse si pe mine sa ma bucur ca mai candideaza si oameni sinceri la alegerile astea. Dar apoi aflu ca el planuieste sa readuca in Parlament "morală, modestia, spiritul creştin, exigenţa culturală şi academică". Cu morala sunt de acord, la fel si cu modestia si cu exigenta culturala dar spiritul crestin ce cauta in Parlament? Spiritul crestin sa stea in Biserica, nu in viata politica.

Nu aruncati cu oua in mine doar ca sunt pragmatic.Orice influenta a Bisericii asupra statului e nefasta. Si asa Biserica Ortodoxa Romana primeste foarte multi bani de la buget desi nu este institutie de stat. Romania este printre putinele state UE care da bani de la bugetul statului unor institutii fara sa ceara nimic in schimb. Statul roman da din banii tai Bisericii ortodoxe chiar daca tu esti ateu, catolic sau musulman.

Foarte multi candidati au primit binecuvantarea unor mitropoliti in incercarea lor de a castiga alegerile. Parerea mea este ca un om care a cerut sprijinul Divinitatii ca sa fie ales nu poate sa conduca. Un conducator trebuie sa fie rece si sa ia decizia potrivita rapid, fara sa se consulte cu preotul lui, pentru ca atunci se pune intrebarea cine conduce: el sau preotul? Si in plus, cei trimisi in Parlament sunt reprezentantii oamenilor dintr-un anumit colegiu. Oameni care pot fi si atei, musulmani, evrei, etc.

Dar Romania e un stat cu oameni ipocriti. Majoritatea se declara ortodoxa desi nu a mai dat pe la o slujba de ani buni, desi nu a mai spus o rugaciune de la fel de multi ani, desi l-a alungat pe Dumnezeu intr-o camaruta a creierului de unde nu Il scot decat cand au nevoie de El. Si cum sa se vada mai bine aceasta credinta puternica la romani decat prin trimiterea de "oameni cu spirit crestin" in Parlament. Si asa Parlamentul nostru seamana mai mult cu un circ, macar sa avem toate specimenele.

Si pentru ca am inceput cu o referire la Florian Bichir, voi termina cu una tot catre el. Degeaba incearca in toate articolele sa faca o legatura intre stat si Biserica si sa responsabilizeze cumva statul pentru soarta Bisericii. Statul si Biserica nu trebuie sa mearga mana in mana. Romania e stat laic si trebuie sa ramana asa.

1 reactii:

Anonim spunea...

Intre 28 aprilie si 8 mai 1992, in zona marelui oras Los Angeles, din statul California s-a desfasurat o mare rascoala populara, cu o participare de masa imensa.
Intrucat politia din Los Angeles a fost coplesita si nu mai putea face fata situatiei, s-a facut apel la armata.Au fost deplasate in zona unitati din Garda Nationala, cu un efectiv de 5.000 militari si o unitate de infanterie marina (elita armatei S.U.A.), cu un efectiv de 1.500 militari, dotate cu masini blindate de lupta. Fortele politienesti din California si statele adiacente au concentrat 7.000 nde luptatori, la care s-au adaugat circa 1.000 de agenti federali.Totalul fortelor de represiune s-a ridicat la 16.500 de militari si politisti, dotati cu armament automat, mitraliere si pusti mitraliere, transportoare si elicoptere de atac.La data de 4 mai, in numele presedintelui S.U.A., s-a dat ordinul de deschidere a focului. S-a tras din plin. Din informatiile oficiale date publicitatii, a rezultat ca numarul victimelor s-a ridicat la circa 2.400 de oameni, morti si raniti prin impuscare. Din surse neoficiale, rezulta ca numarul victimelor ar fi depasit cifra de 4.000. Un numar de 12.000 de rasculati au fost arestati. Au fost avariate peste 15.000 de constructii, dintre care 10.000 de magazine, banci si sedii comerciale.Rascoala s-a intins si in alte orase americane, precum Tampa (statul Florida), Birmingham (statul Alabama), Florencebury (statul Missouri), Omaha si maddison (statul Wisconsin) si Dallas (statul texas).

toateBlogurile.ro