"Lifestyle of the rich and famous" Vs. "La vie en rose"

joi, 11 septembrie 2008

Doua stiluri de viata. Doua modele cristalizate in jurul sintagmelor "Lifestyle of the rich and famous" si "La vie en rose".



Edith Piaf-La Vie en Rose
Asculta mai multe audio Muzica »

sau



Rich Girl
Asculta mai multe audio Muzica »

"Lifestyle and the rich and famous" (cu variatiile romanesti "jmecheria e bratara de aur"/"sunt o diva, lua-m-ar draqu'" etc) reprezinta stilul de viata obtinut prin amestecarea unor ingrediente gen bani , putere , faima. treceti aceste ingrediente ca obiective principale in viata si obtineti un stil de viata care se vrea rapid, rece si plin de satisfactii (trecatoare si infime dupa parerea mea). Pornit dupa modelul american de rock star, aceasta mentalitate incurajeaza extremele si dorinta de putere/bani. ca dezavantaj major trebuie mentionat stresul.

"La vie en rose", varianta mai europenizata si mai veche (interbelica, in special) are ca valori centrale bucuria boema de a trai. Stlul de viata boem, in care orice problema, oricat de mare, este trecuta mereu in planul II, unde dragostea (nu neaparat romantica) este ridicata la valoarea de virtute (pe ideea iubirii de a iubi) este in contradictie cu varianta "lifestyle of the rich..." pentru ca banii si faima nu apar printre valorile de baza. ca dezavantaj major mentionez naivitatea relativ caracteristica.

Si pentru ca titlul anunta o oarecare infruntare intre cele doua trebuie sa trecem si la o comparatie (nu foarte adanca pentru ca nu mi-am baut cafeaua). care dintre cele doua stiluri de viata e mai bun? Pai "la vie en rose" anunta o relaxare care este de preferat stresului celor care vor sa devina bogati si faimosi. De asemenea, tentelor de vanitate ale acestora din urma le este in opozitie spiritul de fraternitate al "rose'ilor"
Totusi, naivitatea si faptul ca uneori problemele ne pot dobori au ca si corespondent in "lifestyle..." un spirit mereu cu picioarele pe pamant si mereu gata sa infrunte orice probleme.

Si atunci ce alegem? parfumul vietii boeme dispare sau nu cand ne lovim cu capul de probleme? si e destul de puternic incat sa ne faca sa uita de durere? Dar stresul de a trai intr-o lume mereu in competitie si care mereu vrea mai mult e de preferat?

Eu unul aleg "la vie en rose". cu mici amendamente si retusuri astfel incat sa nu ajung chiar sa fiu ingropat de probleme. De ce? pentru ca in timp ce "lifestyle.." te duce intr-o lume in care poti sa devi captiv proprilor tale dorinte, "la vie en rose" iti ofera libertatea. si mereu voi alege LIBERTATEA.

asta e alegerea mea. dar a voastra?

2 reactii:

ttt spunea...

Pierre Dac spunea ca "daca materia cenusie ar fi fost mai roza, lumea ar fi avut mult mai putine idei negre"....

aleg, fara sa ma mai gandesc, "la vie en rose". si nu fac asta doar pentru ca ador vocea lui Edith Piaf. mereu m-am considerat mai boem decat cei din "epoca" mea (iar acest lucru nu se datoreaza melodiei lui aznavour :)).

daca ne uitam la definitia boemului, aflam ca e un "om dezordonat, lipsit de mijloace, de siguranta zilei de maine ...". fiind o fire schismatica de fel as spune ca tocmai m-a definit cineva, dar nu ... a fi boem e mai mult decat atat. definia a uitat sa vorbeasca de romantism care, cred eu, e principalul lucru ce defineste miscarea boema.

Marius spunea...

dap, bine spus....romantismul si libertatea, impreuna cu gandirea libera, sunt ceea ce definesc boemitatea cel mai bine

toateBlogurile.ro