Oameni dezumanizati

vineri, 22 august 2008

E din ce in ce mai evident ca noi, ca societate, avem o problema. Suntem insensibil, rautaciosi si am pierdut capacitatea de a empatiza cu alte persoane. Avem impresia ca toti sunt rai si ca sunt vinovatii nedovediti a unor crime monstruoase. Si cand aceste crime monstruoase ajung sa fie dovedite noi nu ne mai miram pentru ca noi oricum le banuiam.

Citesc azi ca un copil a fost ucis in chinuri groaznice de asistenta maternala in grija careia sa afla. Aceasta l-a ars cu tigarea, l-a taiat cu foarfeca si i-a rupt o ureche. Ok, horror. dar dupa comentarile forumistilor pe subiectul respectiv imi dai seama ca ei nu considera ca e asa de horror. Ei vorbesc despre situatia din sistemul sanitar romanesc, din sistemul social etc. Au impresia ca daca sistemul din care face parte acea femeie nu e perfect, fapta ei e mai putin groaznica.
In schimb sunt scandalizati de declaratile politicianului X sau a omului de afaceri Y.

Si asta nu e caz singular. acelasi lucru l-am observat si in cazul asistentei care nu a vrut sa se treazeasca sa isi salveze pacientul sau a doctorului acuzat ca a omorat pacientii. Si exemplele nu se opresc in domeniul medical.

Paranoia din noi face sa ii consideram pe toti cei din jurul nostru potentiali monstri. Si atunci cand cineva se dovedeste a avea ceva asemanator cu creaturile mentionate nu ne mai miram pentru ca noi deja ne asteptam la asta. Si atunci stau si ma intreb. Cine e mai monstru? Noi sau...monstrul in sine?

toateBlogurile.ro