File din jurnalul lui Luca (4)

duminică, 20 iulie 2008

Joi

Luca se trezeste la 7:00 .A reusit sa se odihneasca si sa se refaca complet. a dormit mult mai bine decat noptile precedente.Iar saptamana se apropie de sfarsit. Acum se duce in bucatarie si puna apa pe foc sa faca cafeaua, de data asta fara zahar. mananca rapid un sandwich cu cascaval, isi bea cafeaua in timp ce asculta muzica la radio, lasa totul vraiste si pleaca la scoala.
Azi drumul spre scoala dureaza mai mult. Luca priveste cum rasare soarele. Luca ajunge chiar inaintea profesorului.nu mai are timp sa asculte muzica.
Luca este fericit. pentru prima oara dupa mult timp cineva a reusit sa ii dezghete inima si sa il incalzeasca cu focul propriei pasiuni.
Ziua de scoala trece diferit astazi. Luca este atent la ora, isi ia toate notitele, raspune la intreabarile profesorilor(chiar se implica intr-o discutie mai aprinsa cu profesoara de literatura romana pe tema versurilor lui Minulescu) si vorbeste in fiecare pauza cu colegii. Nu mai sta retras in banca lui, ascultand muzica. Astazi Luca zambeste.
Dupa cele sapte ore petrecute la scoala Luca regreta ca pleaca acasa. ar fi vrut sa mai ia parte macar cateva ore la viata de licean, viata la care pana acum Luca nu dorea sa adere.
Ajuns acasa Luca priveste peretii. Sta intins in pat si zambeste in timp ce priveste tavanul. Aude cum ceasul ticaie linistit fara sa stie ca fiecare ticait pe care el il face este de fapt un pas in timp spre momentul in care Luca o va revedea pe Eva. Cei doi nu stabilisera o intalinire dar Luca stie ca dupa ce aceasta se va intoarce de la matusa ei va reveni la barul lor cel de toate zilele.
in acelasi timp lui Luca ii este frica. este fericit caci isi da seama ca inima lui inca mai bate dar stie ca este de ajuns un gest sau un cuvant din partea Evei si tot acest avant sa dispara. Ce ar face el daca Eva nu l-ar iubi ? Ar revenii probabil la existenta lui mizera, monotona, la viata de dinainte... La viata de dinainte e mult spus, la starea vegetativa de dinainte... Dar nu ar mai putea suporta asta.
Cufundat in visare Luca este trezit de sunetul telefonului. se ridica cu greu din pat si raspunde. E Lavinia. Ii spune ca Eva s-a intors mai devreme de la matusa ei si ca daca ar vrea sa o vada ar putea sa vina la bar. Sunt cu totii acolo.Inima lui Luca tresare de bucurie. In sfarsit i s-a facut si lui Dumnezeu mila de el !
Luca se schimba cu o viteza inimaginabila. isi pune hainele preferate, se da cu cel mai bun parfum si suna dupa taxi.Taxi ajunge imediat si in cateva minute Luca este in fata barului unde a cunoscut-o pe Eva. Intra si zambeste sincer, cum nu mai zambise de mult cand o vede pe Eva alaturi de Lavinia si de Cristi.
Luca se duce la masa si ii saluta pe toti. Eva ii zambeste si ea din priviri.Cei patru incep sa discute. Din nou aceleasi discutii efemere pe care poarta in fiecare zi. dar pe Luca nu il mai deranjeaza.E mai atent la Eva decat la discutie. Luca nu schimba nici un cuvant cu ceilalti. Doar priveste. Ceilalti il accepta asa in tacerea lui crezand ca este una din zilele negre de care a suferit de atatea ori.
seara trece mult mai repede dect si-ar fi dorit Luca si in curand se vede nevoid sa plece. toti ceilalti trebuie sa ajunga acasa.se ofera sa o conduca pe Eva dar Lavinia ii spuna ca trebuie sa mearga amandoua la o bunica. Eva ii zambeste si ii spune ca o sa o conduca altadata. Luca abia isi mai are loc in piele de fericire.
Luca decide sa se intoarca acasa pe jos. Din nou ignora frigul si merge linistit, in visare, spre casa. Simte ca pluteste, ca fiecare pas este usor, ca este printre nori.
Acasa Luca ii gaseste pe parintii lui planificand cheltuielile pe urmatoarea perioada. ii intrerupe insa si ii intreba cum a fost ziua lor. Cei doi nu stiu ce sa raspunda. Mintea lor nu concepe niciun fel de raspuns la aceasta intrebare ilogica. A trecut atata timp de cand au schimbat ceva din ritualul-relatie cu Luca incat nu mai concep alt plan de desfasurare a lucrurilor decat cel avut pana acum.Mama reuseste sa murmure o fraza iar Luca ii spune ca ziua lui a fost nemaipomenita, ca a fost la scoala toata ziua si ca acum se duce sa invete. Cei doi parinti raman muti in fata necunoscutului...
Luca se duce in camera si chiar deschide cartea de litaratura romana si incepe sa invete, doar este in clasa a 12-a si trebuie sa invete,nu ?
Seara se scurge linistit. Dupa cateva ore Luca anunta ca este gata de somn. se pune in pat si adoarme.
[va urma]

1 reactii:

Anonim spunea...

Pana acum am citit tot si e GENIAL!!! bravo pentru chestia asta!

toateBlogurile.ro