"Versetele Satanice" se vand ca painea calda

miercuri, 23 ianuarie 2008


Dupa o indelunga mediatizare si o campanie de promovare foarte bine pusa la punct , se pare ca "Versetele Satanice" este cea mai bine vanduta carte a momentului, in Romania.
Ce ma bucura cel mai mult pe mine este faptul k o carte de calitate se vinde in Romania. Au mai fost carti recunoscute international care la noi in tara abia daca au citite. este adevarat ca fiind inconjurata de controverse cu tematica religioasa (tematica ce pare sa prinda foarte bine azi) cartea a "primit cadou" o promovare mediatica foarte puternica.
trebuie sa recunosc ca inca nu am citit cartea (nu am avut banii sa o cumpar inca -app: pretul e de 60 de lei noi) dar am citit alte carti ale lui Rushdie si am ramas impresionat de felul in care scrie ("Rusinea" ramane una din cartile mele preferate)
Pentru ca nu am citit cartea (inca!) nu pot sa imi dau cu parerea despre asa...asa k ii las pe altii sa faca o prezentare a ei si sa isi spuna parerea:
"

Controversatul roman Versetele satanice i‑a adus lui Rushdie pre­miul Whitbread, o nominalizare la premiul Booker si o condam­nare la moarte a carei amenintare inca mai staruie asupra scriitorului. Polemicile legate de posibilele conotatii blasfematorii ale cartii au pus uneori in umbra discutiile legate de meritele literare ale tex­tului si de rolul jucat de acesta pe scena literaturii contem­porane britanice. Dar Versetele satanice e de fapt un roman superb despre dezradacinari de tot felul, despre mosteniri care trebuie sau nu acceptate, despre masti, straturi de identitati si istorii. Este in egala masura o carte a regasirilor si una a afirmatiilor, o poveste fascinanta, plina de personaje fabuloase dintr‑o lume aflata la gra­nita dintre iluzie si realitate.

Lui Salman Rushdie i‑a fost decernat recent titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, fapt ce a suscitat reactii violente din par­tea fundamentalistilor islamici, reactualizind resentimentele prici­nuite de publi­carea Versetelor satanice.

Versetele satanice este o carte care isi are locul alaturi de marile alegorii ale identitatii din literatura universala, precum Calatoriile lui Gulliver, Candide sau Viata si opiniunile lui Tristram Shandy, Gentleman.” (The New York Times Book Review)

Dana CRACIUN in interviu cu Eugen ISTODOR, 3 ianuarie 2008, in Cotidianul
Complexitatea cartii este una multipla - de limbaj, structura, referinte culturale. Povestirea in sine este extrem de complexa, personajele fascinant construite. Rushdie reuseste sa teasa cu subtilitate si finete un numar imens de fire culturale intr-o textura extrem de bogata si de generoasa. Ea poate oferi cite ceva oricarui tip de cititor, de la cei interesati de jocuri de detectivism intertextual la cei interesati pur si simplu de o poveste care sa-i prinda.

Alexandra OLIVOTTO, 17 decembrie 2007, in Cotidianul
Motivul pentru care cartea este considerata o insulta la adresa musulmanilor este ca Rushdie a inclus in ea repovestirea unei legende potrivit careia anumite versete din Coran au fost inventia Satanei, iar profetul Mahomed le-a exclus mai tirziu din text. Aceste versete recomandau toleranta fata de zeii preislamici. Ofensatoare au fost considerate si pasajele in care sint «batjocorite» cele 12 sotii ale profetului si acelea in care, intr-un context oniric, un scrib numit Salman transcrie si altereaza deliberat poruncile lui Allah care ii erau comunicate de Mahomed. Or, musulmanii considera Coranul ca fiind exclusiv cuvintul lui Allah.

Florentina CIUVERCA, 17 decembrie 2007, in Evenimentul zilei
Cele doua personaje ale cartii, Saladin Chamcha, musulman stabilit la Londra, si Gibreel Farishta, vedeta de film indian, supravietuiesc miraculos unui avion ce explodeaza deasupra Canalului Minecii. Urmarea caderii lor din cer e o metamorfoza ciudata: din afemeiat si necinstit, Gibreel devine blind precum arhanghelul cu acelasi nume, iar Saladin cel cumsecade capata atributele Satanei. Acest fir al povestii se impleteste cu pagini in care Rushdie descrie inceputurile religiei Islamului, sub forma unor vise ale lui Gibreel.

Sper sa va fi convins sa o cititi :D :P

toateBlogurile.ro