Romania supendata

marți, 10 iulie 2012

E patetic, aberant, revoltator si rusinos. Mi-a luat peste o saptamana sa pot sa imi pun ordine in ganduri sa scriu despre ce se intampla in Romania in ultima perioada. Am ramas fara cuvinte. Cei care ma cunosc realizeaza ca situatia e chiar grava daca inclusiv eu mi-am pierdut abilitatea de a face comentarii (sper ca se subintelege ca sunt ironic). Nu pot sa spun ca am mai vazut sau auzit/citit/analizat un alt caz in care un plan atat de complex de a puna mana pe conducerea unei tari sa fie pus in aplicare atat de repede.

In mai putin de cinci zile, USL a preluat controlul Romaniei. Sunt foarte curios cine a fost in spatele acestor manevre pentru ca, de data asta, nu mai avem de-a face cu un plan incropit la un halba de bere pe malul Dambovitei. Miscarile USL-ului din ultimele zile au fost perfect calculate, gandite cu doi-trei pasi inainte. Pare o exagerare sa spui ca fost lovitura de stat, pentru ca nu a fost chiar o lovitura de stat. Dar a fost pe-aproape. Limitarea puterilor Curtii Constitutionale (care btw, nu a putut sa se pronunte asupra denunturilor facute de PDL tocmai pentru ca isi pierduse dreptul sa o faca, caz in care USL a prezentat deciziile CC ca aproband actiunile lor, ceea ce nu a fost cazul) si nerespectarea unor decizii deja luate, schimbarea sefiilor institutiilor care au legatura cu referendumul (si intr-un caz tragi-comic renumirea unui proaspat demis pe aceeasi functie), folosirea ordonantelor de urgenta "fara numar" pe un subiect atat de important si fara o dezbatere publica prealabila sunt doar cateva miscari care au uimit orice om civilizat din Romania (cel putin ar fi trebuit sa uimeasca orice om civilizat) si pe toti cei care sunt la curent sau implicati in miscarile politice ale Uniunii Europene.

Nu vreau sa discut despre razboiul politic. In fond, mi se rupe (scuzati expresia) daca guvernul e condus de PDL, PSD, PNL sau de Partidul Bautorilor de Bere. Atata timp cat regulile jocului nu sunt chiar calcate in picioare accept cam orice guvern, oricum toate s-au dovedit la fel de incompetente si de corupte. Ca PSD'ul e corupt nu ma mira. Toate partidele sunt corupte. Ca PSD'ul e cel mai corupt mi se pare deja un evident, din nou nimic care sa ma mire. Ca PNL-ul ii ajuta sa isi reinstaureze mafia nu numai ca ma mira dar imi provoaca si o scarba de neexplicat. Eu sunt, traditional, votant PNL. Sau eram. Nu mai sunt. Cat timp Antonescu va ramane presedintele paridului, slabe sanse sa il mai votez. Cat timp au alianta cu PSD sau/si cu PC, cu siguranta nu o sa ii votez (acuma serios, ei chiar isi inchipuie ca eu o sa-mi dau votul, indirect, lui Voiculescu???). Partidul National Liberal a ajuns un partid populist, de centru-stanga, care si-a lepdat complet doctrina liberala. Ce mai e liberal in PNL? Intrebarea asta ramane deschisa, chiar astept raspunsuri.

Dar USL a intrecut orice limita. Un cadru constitutional nu poate sa fie schimbat doar pentru ca asa vor muschii lor. Un guvern nu poate sa incalce atatea legi intr-o singura saptamana. Si intr-un mod atat de public. Dupa cum spuneam mai sus, tot ce a facut guvernul Ponta in ultimele zece zile e strans legat de suspendarea Presedintelui  si de subminarea statului de drept in asa fel incat USL (in special PSD) sa detina toate franghiile puterii. PSD arata ca in ultimii 8 ani nu s-a schimbat deloc. PSD'ul sub Nastase era chiar putin mai elegant decat PSD'ul sub Ponta. Sa ne aducem aminte imaginea de semi-zeu aflat deasupra legii pe care si-o crease Nastase, de cat de intinsa era caracatita patronata de el. In ultimele zece zile, PSD-ul a repus in functiune aceasta caracatita. The empire strikes back ar fi trebuit sa fie un film despre reinstaurarea coruptiei in Romania.

Ca Basescu si PDL sunt cei care se opun acestei manevre e si mai trist. E trist pentru ca nici ei nu merita sa fie asociati cu ideea de aparatori ai statului de drept si a principiilor democratice. Singura greseala pe care a facut-o USL'ul a fost sa nu astepte pana cand PDL ar fi fost stersi de pe harta politica la urmatoarele alegeri. Un PDL slabit de guvernare primeste acum o atentie nesperata din partea tuturor celor care sunt socati de actiunile guvernului Ponta.

Toate ideile de mai sus au fost probabil auzite/citite de voi deja. Nu cred ca am scris pana acum ceva de care voi sa nu fi auzit. Ceea ce vreau eu sa adaug, motivul pentru care am tinut neaparat sa scriu postul acesta, tine mai mult de imaginea Romaniei. O imagine care chiar se imbunatatise in ultimii ani. Romania incepuse sa fie vazuta ca o tara civilizata, incercata de soarta dar bogata si mandra. Foarte multe articole in presa straina vorbeau dspre o Romanie care asteapta sa infloreasca, de un colt minunat de Europa care abia asteapta sa treaca peste criza si sa sprinteze spre a egala tarile vestice. Din ce in ce mai multi prieteni ma rugau sa le recomand locuri pe care sa le viziteze in Romania. Ziarele financiare discutau despre cum sa investesti la noi in tara. ICR reusise sa arate lumii ca si Romania are o cultura si o istorie demna de interes. Fast forward to the present si da-ti un google search pe 'Romania'. Apoi duceti-va la sectiunea de stiri/news. Acum Romania e portretizata, din nou, la fel ca si tarile din Caucaz (mai nou, chiar mai rau decat Ungaria lui Orban), cu o economie semifunctionala, o stare sociala de conflict care abia asteapta sa tasneasca spre suprafata si cu un guvern care are propria lui definitie pentru democratie. In fond, USL a transformat Romania in Mexicul Europei: guvern populist  care e controlat de persoane influente dar fara legitimitate (app de populism, sa il traga pe Ponta cineva de manecuta si sa ii spuna ca nu e frumos sa o enerveze pe tanti Merkel chiar daca da bine la populatie... ), o societate rupta-n doua, o populatie isterica si niste canale media care si-au uitat de mult rolul social.

Si-acum o sa fie referendum. Un referendum trist pentru o tara care vrea circ. Daca votez pentru demiterea lui Basescu, e ca si cum as vota pentru a-i face USL'ului cadou Romania. Daca votez pentru mentinerea lui Basescu, nu il taxez pentru miscarile gresite din timpul guvernulelor Boc. DAAAAARRRR, daca Basescu nu pleaca, pleaca Antonescu. Si PNL-ul ar avea sansa sa isi schimbe directia si (sper eu) sa se debaraseze de PSD si de Antena 3. Faptul ca le-as da peste bot celor care au crezut ca statul sunt ei ma face sa fiu pro-Basescu. Probabil ca voi vota impotriva USL, dar inca astept sa fiu convins.

PS: si chiar sa nu-i fie jena ca si-a copiat doctoratul? chiar sa nu ii fie jena ca e numit peste tot Premierul Copy-Paste?







toateBlogurile.ro