Adevarata credinta
joi, 26 mai 2011
Pornesc comentariul de la articolul acesta. Si de la comentariile de sub el. Pe scurt, Biserica Ortodoxa Romana e acuzata de o asociatie umanista ca e avantajata de o intrebare din recensamantul care va avea loc in 2012. ONG'ul considera ca intrebarea "Cărei religii consideră persoana că aparţine?" ar trebui schimbată cu "În prezent persoana aparţine sau nu unei religii?" si abia apoi intrebata care e aceasta religie.
Desi inteleg la ce se refera Asociaţia Secular-Umanistă din România, ONG'ul in cauza, nu cred ca schimbarea intrebarii sau adaugarea altei intrebari va avea vreo importanta in rezultatele referendumului. Romanul se considera ortodox si nu ii va fi greu sa puna un 'x' in plus in dreptul casutei care indica un raspuns afirmativ. 86.5% din romanii au indicat ca sunt crestini ortodocsi la recensamantul din 2002. Desi ma astept ca acesta cifra sa fie putin mai scazuta in 2012, banuiesc ca va depasi, totusi, 80%. Chiar si asa, Romania va ramane una dintre tarile europene cu cel mai puternic sentiment de atasare fata de o anumita religie. Faptul ca in 2002 doar 23.000 de oameni s-au declarat atei sau agnostici subliniaza cat de puternica e influenta religiei in societatea romaneasca.
Faptul ca religia joaca un rol important in societate nu e o problema. Sau cel putin nu ar trebui sa fie intr-o democratie liberala cum pretinde Romania ca e. Dar devine o problema majora cand, pe baza presupusei religiozitati a poporului roman, Biserica Ortodoxa Romana pretinde (si obtine) anumte beneficii de la stat. Faptul ca statul subventioneaza orice fel de religie NU este normal. Nu e normal ca taxele mele (mai corect 'ale familiei mele') sa fie folosite pentru a construi catedrale gigant si pentru a plati salariile preotiilor. Mai ales cand spitalele de desfiinteaza si salariile scad. Nu mi se pare normal ca un medic rezident sa aiba salariul mai mic decat un preot. Asta, in ochii mei, arata o inversare a valorilor demna de Epoca Medievala. E ca si cum ai spune ca e mai important sa te duci intr-o biserica si sa te rogi cand esti bolnav decat sa te duci la spital sa te tratezi. La fel de grav mi se pare faptul ca religia continua sa se predea in scoli (si pentru cei care cred ca e optional va asigur ca nu e). Teoria creationista se preda cot la cot cu evolutia. Ce se invata la chimie, bilogie, fizica e de multe ori contrazis la religie. Multe ore de religie sunt predate de preoti care automat devin cadru didactic desi nu au studiile necesare.
Daca mai luam in considerare si faptul ca exista institutii publice care au oficial un sfant protector, putem linistiti sa comparam Romania cu Iranul. Singura diferenta e ca in Romania autoritatiile religioase prefera sa isi exercite influenta mai pe ascuns, nu in public, si ca guvernantii romani aleg de buna voie sa se supuna cerintelor Bisericii si nu sunt obligate de lege sa faca asta.
Comparatia cu Iranul, desi exagerata, are totusi o baza destul de solida. In Iran, libertatea individuala este ingradita de religie via lege. In Romania, libertatea individuala este ingradita de religie via societate. Desi pe hartie respectam drepturile omului, in practica respingem tot ce e diferit. Regurile morale sunt stabilite, in special, pe baza anumitor norme religioase, fara sa tinem cont de promovarea individualitatii. Revin la articolul de la care am inceput. Mai exact, la comentariile pe marginea articolului. Si aici, ca la orice articol care are vreo referire la libertate individuala vs. norma sociala/religioasa, comentariile graiesc la fel de mult ca articolul in sine. Reactiile impotriva ONG'ului care a ridicat problema recensamantului nu fac altceva decat sa arate cat de mare este diferenta dintre 'noi' si 'ei' ('ei' fiind orice minoritate etnica, nationala, sexuala, religioasa...).
Virulenta comentariilor ma face sa imi pun alta intrebare. Daca romanii sunt atat de crestini, unde e bunatatea promovata de Iisus (unde sa mai pui ca majoritatea ortodocsilor romani nici macar nu stiu sa scrie corect numele propriului lor mantuitor...)? Unde e iertarea, spiritul social, dorinta de a fii mai buni? Pai Biserica e prea ocupata sa construiasca catedrale ca sa mai aduca aminte de principii de genul asta si multi preoti se tem sa nu isi piarda enoriasii in favoarea altor 'secte' asa ca mai bine ii sperie si le spun ca cei care nu sunt ca ei sunt oamenii diavolului (ce sa mai vorbim de principii, e desuet, mai bine vorbim direct de interese, nu?).
Pentru ca e mai simplu pentru multi romani sa faca parte din turma si, cu ocazia asta, sa imparta imparta responsabilitatea, nu sa o ia pe proprii umeri, schimbarea intrebarii la referendum nu va avea niciun efect. Trebuie facute alte schimbari inainte, mult mai importante, daca vrem ca o simpla variatie a intrebarii sa aibe rezultate diferite. Inainte de toate, trebuie sa construim ideea de comunitate pentru ca, asa cum Anca a observat , religia e o expresie socio-culturala si ramane, deocamdata, remediul cel mai la indemana impotriva alienarii sociale a individului.
2 reactii:
adevarata credinta este sa crezi in DOMNUL ISUS HRISTOS sal cauti si sa te lasi, din tot sufletul condus de DOMNUL nostru ISUS HRISTOS.amin.SLAVA TIE SFANTA TREIME IN VECII VECILOR AMIN.ALELUIA ALELUIA ALELUIA
@Anonim: eu cred, Biserica nu.
Trimiteți un comentariu