Evenimentul Zilei a tampit!

vineri, 30 octombrie 2009

Nu stiu cati dintre voi mai citesc ziare "serioase" (adica nu din alea care au in ele tipe dezbracate- si da, si cele sport au tipe cu mai multa carne la vedere decat haine) dar eu o fac. Citesc ziarele zilnic de vreo 3 ani jumate. Si in toata perioada asta m-am obisnuit cu doua ziare. Evenimentul Zilei si Adevarul. Evenimentul Zilei pentru ca are, dupa parerea mea, cel mai bine organizat site (si il citesc pe net) si Adevarul (pentru temele externe). Mai citesc eu si altele gen Cotidianul/Gandul dar Evz si Adevarul mi se par cele mai bune.

Totusi, preferam Evz dintr-un motiv: editorialele. Cei de la Evz se remarcau printr-o analiza relativ obiectiva (desi nu intotdeauna eram de acord cu ei, mereu isi argumentau punctul de vedere) si nu superficiala. Editorialele lor pe teme politice sau economice mi se pareau cele mai bune din presa romaneasca. Si, in mintea mea, clasamentul la cel mai bun editorial politic incepea cu Rodica Culcer si cel mai bun economic, cu Andrei Postelnicu.

Ce face Evz pe timp de criza? Ii da afara. SEC! Din motive economice, Evz prefera sa opreasca colaborarea cu ei. Eu inteleg ca e criza si ca ei probabil avea cele mai mari salarii, dar le aveau dintr-un motiv anume. Sa o dai pe Rodica Culcer afara e ca si cum ai da-o afara pe Andreea Esca de la Stirile Pro Tv si ai inlocui-o cu femeia de servici. Vrei sa iti scada audienta/tirajul? Da afara pe cei mai buni din echipa, pe cei care iti aduc vizitatori/cititori.

Ce imi place e ca i-au pastrat pe cei doi Mircea, Cartarescu si Marian, jurnalisti demni de Pulitzer, sau pe Adrian Cristea Enache. Daca nu stiti cine e, stati linistiti, nimeni nu stie. Cu ce sunt mai buni astia? Simplu, nu emit idei, nu analizeaza situatii. Povestesc, isi dau cu parerea si critica. Eventual il mai si ling putin in partea dorsala pe Marele Conducator de la Cotroceni.

Cine e Rodica Culcer?



Rodica Culcer este cea care si-a dat demisia din functia de director al Departamentului de Ştiri de la Radio Europa FM in 2003 dupa ce a acuzat presiuni politice. Ea e cea care a facut ca audienta stirilor TVR sa creasca dupa ce a preluat conducerea departamentului. Tot ea e responsabila si de scandalul "Palinca si Carnati" iscat dupa difuzarea imaginilor filmate cu camera ascunsa in care Decebal Traian Remes, ministru Agriculturii, lua mita. In urma acestui scandal i-au fost retrase majoritatea atributelor functiei, acesta fiind motivul pentru care a dat in judecata TVR. A castigat. Fost atasat la Ambasada Romaniei in SUA si membra a Consiliului de administratie a Grupului de Dialog Social, Rodica Culcer si-a dovedit competenta indiferent de locul unde a lucrat.

2 reactii:

Anonim spunea...

Cine stie pe cine a deranjat scriind la Evz...

Indelible Bonobo spunea...

Nu stiam nimic despre Rodica Culcer. In mod normal, recesie sau nu, ziarele ar trebui sa se bata pe ea. Toti acesti reporteri de calitate dati afara ar trebui sa se uneasca si sa scoata propriul ziar, eventual blog colectiv..

toateBlogurile.ro