Standardul dublu al lumii 'civilizate'

luni, 8 decembrie 2008

SUA si Europa pretind de cele mai multe ori ca sunt gardianul mondial al securitatii si al drepturilor omului. Arata cu degetul in stanga si in dreapta si acuza state de pe toate continentele ca nu respecta normele impuse. Norme impuse de vest, norme care in anumite parti ale lumii nu au existat niciodata si chiar se bat cap in cap cu practica populara.

Nu stiu cati din cei din romania stiu de scandalul legat de cenzura care tine primele pagini zilele astea in cotidianele din Marea Britanie. La nicio saptamana dupa ce Regatul Unit acuza China ca incalca drepturile si libertatiile presei cenzurand multe dintre siturile de internet, Wikipedia acuza Agentia de cenzura din Marea Britanie de blocarea accesului utilizatorilor la multe dintre articolele sale. Cativa responsabili recunosc ca au blocat accesul utilizatorilor la paginile Wikipedia si spun ca au facut-o pentru ca existau imagini pornografice cu minori. O imagine de pe pagina care oferea informatii despre trupa "the scorpions" arata asa:



Numai ca accesul utilizatorilor a fost blocat catre mai multe pagini ale Wikipedia nu numai aceasta. oficialii nu au venit nici acum cu o explicatie pentru asta....

Tot in ziarele de azi apare si cererea unui membru a Parlamentului Kenyan de a se autoriza o actiune militara in Zimbabwe pentru ca Mugabe sa fie inlaturat de la putere. Mugabe a transformat Zimbabwe dintr-unul dintre cele mai de succes state din Africa intr-un stat care nu se mai poate autosutine. Inflatia a ajuns in iulie 2008 la incredibila cifra de 231,000,000% si ...e in crestere. Tara se confrunta cu o epidemie de holera care, dupa cifrele oficiale a ucis 500 de oameni. Dar cifrele oficiale nu iau in calcul decat mortii din spitale (a caror numar se micsoreaza pe zi ce trece din cauza lipsei banlor). Statele vecine doresc sa intervina pentru ca epidemia risca sa se imprastie pe tot continentul si chiar intr-o pandemie. Chiar si oficiali ai UE au cerut interventia Europei dar totul s-a rezumat la vorbe. Expertii au calculat ca, daca nu este oprita, epidemia poate ucide pana la 2 milioane de oameni. In Irak s-a intervenit pentru ca exista banuiala ca armele biologice pe care le detine aceasta tara pot sa ucida pana la 500.000 de oameni. In Zimbabwe nu intervine nimeni. Si nu pentru ca tara nu ar avea resurse pe care ar putea sa le exploateze, ci pentru ca Vestul inca vede Africa drept o zona neinteresanta, care nu face parte din campurile de lupta pentru suprematia mondiala.

Exemple mai exista (si probabil voi mai reveni asupra subiectului). Important e sa incepem sa realizam ca nu numai standardele noastre, ale europenilor sunt corecte, si chiar si acestea sunt, uneori, gresit aplicate.

1 reactii:

Anonim spunea...

CORECT! In sfarsit sunt de acord cu concluzia ta!!! Oricum, nu este bine sa credem sau sa sustinem suprematia nici unui stat!! ..Ar fi periculos...

toateBlogurile.ro