Obama castiga. lumea e in extaz. oare e bine?

miercuri, 5 noiembrie 2008

Revin la subiectul zilei, al saptamanii, al lunii, al anului si as indrazni sa spun ca poate e chiar al deceniului. Barack Hussein Obama a fost ales presedintele Statelor Unite. Cand am scris postul anterior nu iesisem pe strada sa vad reactiile oameni lor si eram asa de adormit incat am uitat sa mentionez reactiile de azi noapte.

La ora doua azi noapte am inceput sa aud tipete. In camera de deasupra mea se stransera mai multi studenti si tipau in timp ce pe televizor se actualizau datele alegerilor. Eu vedeam totul pe net. Afara incepeau sa se stranga grupuri care strigau unul la celalalt : "Did Obama won?", "we are not sure" era raspunsul. La inceput McCain luase avans in numatoarea electorilor. Dar pe la 4 era clar. Grupurile de afara cantau, sarbatoreau victoria lui Obama. Si asta se intampla in Marea Britanie nu in SUA. Si culmea ca in grupurile respective nu erau numai negri. Azi toata lumea sarbatorea victoria lui. Inclusiv profesorul meu de Politics, care are niste idei politice destul de ciudate, era bucuros ca Obama a castigat. in cafenea se vorbea despre Obama, pe strada despre Obama. de ce? Pentru ca era de bun simt sa castige candidatul care nu isi bate joc de inteligenta celor care il asculta. Lupta care s-a dat a fost de fapt intre metoda lui Obama de a duce o campanie elevata cu riscul de a-si indeparta populatia mai saraca si mai prost educata (si D-zeu stie cat de prost educati sunt multi americani) si campania populista a lui McCain care nu a pus accent pe valoare ci pe manipularea masei proaste. un fel de masa de pensionari de la sat care voteaza PSD pentru ca le place de Iliescu, ca sa facem comparatie cu Romania.

faptul ca lumea se bucura e un semn ca va fi mai simplu pentru ca statele unite sa colaboreze cu Europa. Obama va fi un super star al politicii si, avand sprijinul clar al senatului si al camerei, nu ii va fi greu sa impuna pe agenda mondiala problemele pe care le vrea. Tot ce trebuie sa faca acum e sa nu greseasca. Cu ochii intregii lumi pe el nu isi permite greseli. Rezolvarea crizei financiare si o noua abordare in problema Orientului Mijlociu trebuie sa fie primele puncte pe agenda lui.

Ce ma ingrijoreaza e faptul ca, de mult, un singur om nu a mai fost investit cu increderea unei populatii asa mari. Obama nu a castigat doar alegerile din SUA, el este privit ca un lider mondial. Africa si multe tari din Orientul Mijlociu se bucura ca el a devnit presedinte. Europa recunoaste deschis ca ii va fi mai usor sa lucreze cu Obama decat cu McCain. chiar si Cuba trimite felicitari noului presedinte American. Agenda lui Obama e destul de socialista si imi e frica sa nu vedem un scenariu in care criza financiara se adanceste si din acest motiv vedem instaurat chiar in SUA un neocomunism. Cu un control total asupra senatului si a camerei reprezentantilor si cu o popularitate atat de mare lui Obama nu ii va fi greu sa treaca orice legi doreste el. Atata putere in mainile unui singur om nu e ceva de dorit. dar, in situatia data, si cu conditia sa nu abuzeze de ea, e ceva necesar.

Si ce mai trebuie mentionat e procentul foarte mare de americani care au votat. Americanii au inteles caalegerile sunt esentiale pentru viitorul tarii si au facut cozi ca sa voteze. aseara am auzit statistici cum ca 97%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, da, 97%!!!!! dintre afro americani au votat cu Obama. Si procentul de vot intre Afroamericani a fost mai mare decat media nationala, ajungand chiar pe la 90%. asta inseamna mobilizare...

ce ma bucura pe mine e ca am trait pe viu un moment istoric. un moment in care valoarea s-a impus in fata mediocritatii, chiar daca "valoarea" venea dintr-o alta rasa decat cea pe care suntem obisnuiti sa o vedem la conducere. Asta inseamna schimbare, asta inseamna progres.

1 reactii:

Anonim spunea...

bravo!! ma bucur ca am avut sansa sa discut cu tine pe tema asta chiar aseara....da, un moment istoric! felicitari, domnule viitor analist politic!

toateBlogurile.ro