Educatia si salariile

duminică, 26 octombrie 2008

Traian Basescu a aprobat cresterea salariilor din educatie cu 50%. Aparent o veste buna. Ar trebui sa ne bucuram ca mai cresc niste salarii. Dar daca bugetul nu poate aproba o asemenea crestere a salariilor ar mai trebui sa ne bucuram? Si de ce doar o categorie de bugetari se bucura de o crestere a salariilor si nu toti?

Nu ma intereseaza lupta politica din spatele deciziei de a majora salariile profesorilor. Ma lasa rece. Oricum majoritatea romanilor nu au capacitatea de a evalua anumite decizii luate de clasa politica. Cu cat mai populisti cu atat mai bine. Ce ma deranjeaza pe mine e nesimtirea sindicatelor din invatamant.

De ce nesimtire? pentru ca:
-nu au organizat un protest pentru toti bugetarii, au fost egoisti si au cerut 50% (nu doar egoisti ci si nesatuli, 50% e imens) doar pentru ei. Acum nu am vazut nici un lider de sindicat din educatie care sa sustina cererile de majorare a salariilor formulate de celelalte categorii bugetare
-au cerut 50%. salariile din invatamant au crescut periodic deci nu e nevoie de o crestere asa de mare. in plus, calitatea invatamantului nu a crescut cu nimic. Adica vor sa primeasca mai multi bani pe o munca prestata la fel de prost, sau chiar mai prost.
-dar cel mai mult ma deranjeaza faptul ca niciodata sindicatele din educatie nu sunt multumite. Mereu se gandesc la salarii. Nimeni din sindicat nu a sarit sa il acuze pe vreunul din directorii de unitati de invatamant care au pierdut banii dati de Guvern pentru proiecte. Scolile cad pe elevi pentru ca cei din conducerea scolilor sunt prea lenesi sa faca un proiect.

Sunt de acord ca salariile din invatamant trebuie marite. dar in timp, si odata cu ele trebuie crescuta si calitata invatamantului. presiunile venite din partea profesorilor se refera doar la partea salariala nu si la reorganizarea materiei si a sistemului.

Vineri am ramas mut cand profesorul meu de Political Ideas ne-a spus ca va intra in greva, alaturi de intreg sindicatul, pentru ca doreste ca legea care acorda bonusuri cadrelor universitare sa fie anulata. De ce? Pentru ca profesorii universitari primesc un salariu destul de mare iar o lege care sa faca diferenta intre ei, prin bonus, nu face decat sa strice relatiile de la locul de munca. In plus, profesorul preda pentru ca ii place si nu pentru bani. propunerea sindicatului e ca banii sa se duca fie catre infrastructura scolara fie catre crearea de noi oportunitati pentru copiii defavorizati. Adica cineva face greva pentru ca nu vrea sa primeasca bani.
Dar asta se intampla in sistemul de invatamant din Marea Britanie... astia sunt cu mult in urma noastra in ceea ce priveste civilizatia, nu? Noi stim mai bine.

AAAA...si din cate stiu un lider de sindicat nu ar trebui sa fie membru al unui partid. Sau romania e caz special? daca Guvernul ar fi fost condul de un PDL'ist, domnul Croitoru (sau cum il cheama) ar fi fost la fel de dur in negocieri?

3 reactii:

Anonim spunea...

Anonim

Intre 28 aprilie si 8 mai 1992, in zona marelui oras Los Angeles, din statul California s-a desfasurat o mare rascoala populara, cu o participare de masa imensa.
Intrucat politia din Los Angeles a fost coplesita si nu mai putea face fata situatiei, s-a facut apel la armata.Au fost deplasate in zona unitati din Garda Nationala, cu un efectiv de 5.000 militari si o unitate de infanterie marina (elita armatei S.U.A.), cu un efectiv de 1.500 militari, dotate cu masini blindate de lupta. Fortele politienesti din California si statele adiacente au concentrat 7.000 nde luptatori, la care s-au adaugat circa 1.000 de agenti federali.Totalul fortelor de represiune s-a ridicat la 16.500 de militari si politisti, dotati cu armament automat, mitraliere si pusti mitraliere, transportoare si elicoptere de atac.La data de 4 mai, in numele presedintelui S.U.A., s-a dat ordinul de deschidere a focului. S-a tras din plin. Din informatiile oficiale date publicitatii, a rezultat ca numarul victimelor s-a ridicat la circa 2.400 de oameni, morti si raniti prin impuscare. Din surse neoficiale, rezulta ca numarul victimelor ar fi depasit cifra de 4.000. Un numar de 12.000 de rasculati au fost arestati. Au fost avariate peste 15.000 de constructii, dintre care 10.000 de magazine, banci si sedii comerciale.Rascoala s-a intins si in alte orase americane, precum Tampa (statul Florida), Birmingham (statul Alabama), Florencebury (statul Missouri), Omaha si maddison (statul Wisconsin) si Dallas (statul texas).

Marius spunea...

ok...daca tu spui...:-?

Anonim spunea...

ce vrea ala de mai sus?=))

toateBlogurile.ro