Situatia e mai roz decat cred romanii

sâmbătă, 6 septembrie 2008

Ca traim intr-o tara de depresivi o dovedesc studiile. Ca pe langa depresie romanii sufera si de un complex de paranoia/perscutare se poate vedea cu ochiul liber. In creierul romanilor si-au bagat adanc radacinile idei ca "nimic nu seface bine in tara asta" si "unde se face ceva bine, trebuie sa fie alte interese la mijloc".

Sunt de acord ca multe lucruri merg prost in tara asta dar nu e corect sa zicem ca lucrurile sunt dezastruase. Lucrurile se misca si in tara noastra si trebuie sa recunoastem asta. Totul s-ar dezvolta mai bine si mai repede daca am regasi in noi mandria de a face parte dintr-un popor/o societate.

Ca nu stim decat sa ne plangem e o problema grava. Nimic nu ne convine dar nu facem nicodata nimic pentru a incerca sa imbunatatim situatia.suntem lenesi si ne e ciuda cand vedem pe cineva din jurul nostru reusind sa progreseze prin munca lui. atunci incepem sa fabricam tot felul de teorii cum ca succesul persoanei respective se datoreaza unor factori nu tocmai morali.

Pare ca multi dintre noi nu mai au puterea de a cantarii argumente si de gandi la rece. orice parere care este diferita de a noastra este automat gresita. si nu are rost sa ne pierdem timpul ascultant argumentele care sustin teoria respectiva.

toti de plangem de mizeria de pe strada dar aruncam ambalajele pe langa cosurile de gunoi, ne plangem de coruptie dar continuam sa acceptam sa dam mita, ne plangem faptul ca deciziile pe care le iau politicienii sunt gresite dar niciodata nu iesim in strada sa ne plangem ca nu suntem de acord. nu reactionam. asteptam sa fim condusi ca oile si mergem in directia in care suntem indrumati. daca nu ne convine ne plangem dar nu schimbam directia.

si toate astea ne ilustreaza o lumea mai gri decat e in realitate. Poate ca nu totul merge perfect dar totusi lucrurile merg. Economia se dezvolta (crestere record dupa '89 locul I la cresteri procentuale in UE) chiar daca suntem bombardati de discursuri care resping asta. Cultura incepe sa isi revina. Cu greu si cu pasi mici dar se reinstaureaza valoarea adevarata ca si criteriu de promovare. o clasa de mijloc cu o gandire libera se formeaza (cel mai probabil chiar si tu, cel care citesti acest post, faci parte din ea). Mai ramane doar sa ne dezvoltam noi, ca societate. Sa invatam care este rolul individului si al societatii. sa invatam sa ne respectam pe noi si pe ceilalti si cum sa ne facem respectati de ceilati. Tot ce ne mai tine in loc e faptul ca inca suntem timizi si ca ne lipseste increderea in noi. hai sa schimbam asta!

1 reactii:

ttt spunea...

poporul roman a avut mereu mania de a privi mereu la partea goala a paharului in loc sa faca ceva pentru a umple partea goala! trebuie doar sa intelegem ca schimbarea incepe de la noi si sa stabilim daca chiar ne dorim o schimbare. sunt foarte multi cei care se plang de conditiile lor de viata dar nu fac nimic pentru a le schimba.

toateBlogurile.ro