Si totusi Rusia a pierdut

marți, 19 august 2008

Cu riscul de a fi din nou acuzat ca nu am idee despre ce vorbesc o a fiu contra curentului si o sa spun ca marele perdant din conflictul Rusia - Georgia este..Rusia. faptul ca trupele ruse se plimba cum au ele chef pe teritoriul georgian si ca se joaca de-a daramatul podurilor construite din fonduri georgiene poate da falsa impresie ca razboiul a fost castigat de Rusia.

Ok, din punct de vedere militar, Rusia a fost marea castigatoare a razboiului. singurul motiv pentru care nu a calcat(la propriu) intreaga Georgie in picioare e pentru ca nu a avut chef. Putea sa profite de incetineala din reactia Occidentului si sa ocupe intraga tara. DAR, pe termen lung, Rusia are de pierdut chiar si militar. Actiunile Rusiei au trezit spaima in fostele state ex-comuniste. Polonia, care pana nu de mult avea nazuri cand era vb de amplasarea scutului anti-racheta american pe teritoriul sau a semnat rapid actele necesare amplasarii acestui scut. Ucraina intra si ea in planuri pentru un astfel de scut. Statele din estul Europei care sunt membre UE au inceput sa ceara definitivarea proiectului de armata europeana si punerea lui in practica. astfel, pe langa SUA, Rusia ar mai avea ca adversar militar si UE. pe langa acest lucru, NATO isi vede toate statele membre cazute la consens, dupa mult timp.

Economic Rusia a pierdut si mai mult. intr-o singura zi fondurile de capital straine au retras din Rusia 7 miliarde dolari. totalul calculat in fonduri pierdute pare sa se ridice la peste 10 miliarde dolari (dintr-un total de 30 de miliarde pe care le spera rusia atrase pe durata intregului an). In plus, risca sa fie data afara din G8 si sa i se blocheze accesul la organizatia mondiala a comertului.

Pierderile cele mai mari sunt insa la capitolul imagine si relatii politice. poate ca rusia a dovedit ca lumea trebuie sa se teama de ea dar a pierdut ideea ca era preferabil ca lumea sa o respecte. Exista, dupa cum au remarcat analistii actiunilor rusesti, doar doua tari in intreaga lume la parerea carora Rusia tine si o respecta. S-a vazut de-a lungul timpului ca pentru rusi e foarte important ca relatia cu Turcia dar in special cu Germania, sa fie functionala. Germania este statul european care a luat de cele mai multe ori apararea Rusiei. Dar declaratia Angelei Merkel, facuta in cadrul vizitei sale la Tbilisi, cum ca Georgia va face parte din NATO daca vrea si cum ca Rusia a exagerat da un semnal clar ca Germaniei nu i-a convenit ce s-a intampat acolo. la summitul NATO de la Bucuresti, Germania declara ca Georgia POATE va deveni membru NATO INTR_UN FINAL. Acum spune cava deveni sigur. In plus, presa germana, chiar si cea de stanga care de obicei tine partea Rusiei, a criticat vehement actiunile Moscovei.

Si ce a mai pierdut Rusia? ideea ca regimul de putere impartita intre Medvedev si Putin va functiona fara probleme. Cei doi s-au contrazis de mai multe ori in declaratii si presa occidentala are informatii cum ca cei doi chiar s-ar fi certat pentru ca nu aveau aceleasi viziuni despre continuarea ofensivei in Georgia.

Si asa, in cateva zile s-a schimbat scena politica mondiala. Rachetele nucleare vor fi din nou indreptate spre Europa (flota rusa din Kalinigrad va fi inarmata cu focoase nucleare), SUA nu reusesc sa mai dea reactii prompte de "jandarm mondial" in timp ce statele est europene(printre care si Romania) fac sa se radicalizeze discutiile despre importanta UE si NATO in lume. Rusia a castigat batalia cu Georgia dar risca sa piarda tot ce s-a chinuit sa dezvolte deceniul acesta.

toateBlogurile.ro