Europa cade in plasa lui Saakaşvili

luni, 11 august 2008

Situatia din Caucaz ar putea sa se extinda si spre estul Europei. Presedintele Poloniei da semnale ca va sustine Georgia chiar si armat. Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania il urmeaza.

Saakasvili a gresit in pariul pe care l-a facut. A pus intreaga ca tara ca miza, crezand ca va fi sustinut puternic de SUA, NATO si UE. A incercat sa joace rolul de victima intr-un conflict cauzat de el insusi si acum cere ajutor international pentru a scapa.

NU RUSIA A ATACAT GEORGIA

Bine, dupa legile internationale, e adevarat, Rusia a atacat Georgia. DAR, Georgia a fost prima atacand Osetia de sud. Osetia de sud era de mult desprinsa din Georgia. Nu inteleg ce a fost in capul lui Saakasvili cand a ordonat atacarea ei si (chipurile) reinstaurarea ordinei constitutionale. Dar trupele ruse erau in Osetia " sa mentina pacea". Georgia putea macar sa anunte trupele ruse de ceea ce avea de gand sa faca. atunci Rusia nu ar mai fi avut nicio scuza. Asa, trupele ruse "de mentinere a pacii" au fost si ele atacate de georgieni => georgia ataca rusia (desi atacul s-a petrecut pe teritoriul georgiei)

Georgia a crezut ca organizatiile internationale ii vor sari in ajutor "pentru apararea democratiei". Ce draq de democratie? daca ar fi fost un motiv sa sara acela ar fi fost pur economic(energetic). Si in plus, SUA nu pot interveni dupa ce au calcat in picioare dreptul international recunoscand independenta Kosovo. De fapt Rusia face acelasi lucru in Georgia pe care l-au facut SUA in Serbia.

De ce ma intereseaza subiectul?

prost sa fii sa nu te intereseze. pentru ca te afecteaza in mod direct. De la inceputul razboiului leul si celelalte monede din zona sunt in picaj. Proiectele energetice importante ale Romaniei trec toate prin Georgia. Romania e membru NATO si daca violentele escaladeaza exista posibilitatea ca NATO sa intervina. Ca sa nu mai vbm de apropierea Georgiei de Romania. Se joaca de fapt viitorul securitatii energetice a Europei. Si Europa, de frica Rusiei, nu reactioneaza.

Polonia, Ucraina, Letonia, Estonia, Lituania vor sprijini puternic Georgia...cel putin asa au anuntat. Asta pentru ca nu sunt de acord ca Rusia sa aiba idei de extindere a influentei si in alte tari ex-sovietice. Prin implicarea lor conflictul tinde sa se internationalizeze. daca aceste tari vor trimite trupe sa lupte impotriva rusilor in Georgia, Rusia poate sa isi revizuiasca si politica fata de ele. Si atunci va trebui sa reactioneze toata lumea.

Ce castiga Rusia?

Singurul lucru pe care il castiga Rusia in acest moment e sa dovedeasca faptul ca a redevenit o putere mondiala. Nimeni nu indrazneste sa intervina. Dar pierderile economice sunt mari si pt Rusia. Bursa din Moscova se prabuseste. Pe de alta parte isi asigura monopolul asupra energiei consumate de Europa.
Rusia nu are momentan de cine sa ii fie frica. acum se pune problema cui ar trebui sa ii fie frica de Rusia

Si uite asa, in cateva zile, tampitelul de Saakasvili, creaza tensiuni majore pe scena politica internationala. Parera mea cruda si nesimtita e :daca l-a mancat in cur..sa se scarpine singur. cat de cretin sa fi sa ii dai ocazia rusiei sa te invadeze?

3 reactii:

Anonim spunea...

Russia stop War ... ar trebui ca noi bloggeri sa ne impunem si daca tot e stuff stock sa poarte pancarte

Anonim spunea...

Heh imi place ca esti foarte inclestat in povestea asta si o traiesti la maxim..dar sincer cred ca nu prea ai inteles nimic.

Osetia de Sud e teritoriu georgian 100%, si s-au trezit niste cretini pro sovietici ca ei isi fac stat frate, la fel ca baietii din Abkhazia, care impreuna cred ca formeaza cel putin 30% din teritoriul Georgiei. In ritmul asta cu siguranta s-ar fi trezit si altii si asa din Georgia s-ar alege un cacat. Mie mi s-a parut o reactie normala a Georgiei la acest fenomen..sa isi recupereze teritoriul si asta cu siguranta numai cu forta se putea. Tu ce ai fi vrut sa faca ..sa zica in stil romanesc "eh asta este".
Iar baietii din Osetia fiind pupincuristi pro Rusia exact in eventualitatea unei asemenea chestii au stationat aia "trupe de mentinere a pacii" acolo.
Iar Rusia s-a bagat in seama fara nicimacar o urma de drept, iar ce zicea Putin ca ei nu vor decat sa isi protejeze cetatenii care se afla in zona de razboi e o vrajeala atat de pe fatza ca crapa pietrele.
La rusi le este ciuda de mor ca Georgia duce o politica pro-vest si ca vor sa se integreze in organizatii europene..si sa iasa din intunericu si saracia sovietica.
Deci "tampitelul" ala a avut mai mult curaj decat multi, cu siguranta mai mult decat o sa aiba vreodata aia ca tine care stau sa scrie pe blog chestii despre care habar nu au...fara suparare.

Marius spunea...

nu e suparare...DAR:
1.greseala Georgiei a fost ca cu o seara inainte...adica cu 17 ore inainte semnase un acord de princiupiu cu autoritatile osetiene(cauta pe cnn.com) adica erau de acord sa inceapa negocieri... intre timp ei avand in cap ideea unei confruntari armate

2.Georgia nu s-a asigurat ca are sprijinul SUA. chiar si Romania, in timpul razboiului din Balcani, cand a interzis traversarea spatiului aerian de catre avionele rusesti s-a asigurat ca are in spate SUA. (cauta in memoriile lui Constantinescu)

3. presedintele Georgiei stia ca forta militara din osetia poate sa ii opuna rezistenta armatei georgiene. riscul era prea mare chiar si in cazul in care nu intervenea rusia.

4. georgia luase cunostiinta de faptul ca pe teritoriul ei sunt stationate trupe ruse cu scopul de mentinere a pacii. asta e de mult. cand in zona acelor trupe se au loc manevre militare acestea trebuie anuntate, chiar daca sunt pe teritoriul prorpiu....la fel cum noi trebuie sa anuntam daca vrem sa facem manevre militare langa bazele americanilor de pe teritoriul ro

5. Majoritatea osetienilor au cetatenie rusa. atata timp cat au pasaport rusesc si sunt cetateni rusi, rusia are obligatia prin constitutie (ca si romania) sa isi protejeze cetatenii. ca rusia a acordat cetatenie acolo "la greu" tocmai ca sa aiba motive sa supere georgia e altceva....

si motivele ar fi multe...pe tine te-a prostit razboiul mediatic. da, peste tot s-a vazut ca victima e georgia. dar intreaba pe cineva care stie cate ceva despre situatia in sine i despre legile internationale si o sa vezi ca georgia e la fel de vinovata ca rusia

toateBlogurile.ro