Libertatea presei.

miercuri, 16 aprilie 2008


dupa parerea mea cea mai mare putere in stat e presa. Mass media au (la plural pentru ca "mass media" e un substantiv la plural, care nu are singular) cea mai mare influenta in statul nostru. pot sa creeze personalitati,sa distruga personalitati, sa exercite presiuni asupra decidentilor politici. si atunci se pune problema ca cine controleaza presa controleaza parerea publicului larg.
teoretic presa ar trebui sa fie libera si "patronii" din presa ar trebui sa aiba ca unic interes ca aceste institutii sa fie profitabile si corecte(pentru a avea si credibilitate, care aduce automat dupa ea si mai multi bani)
practic insa, cel putin in romania, presa este libera doar in mica masura. Si o sa vorbesc numai in exemple pentru a fi mai usor inteles.
"Jurnalul National" duce de o perioada o campanie nu tocmai curata impotriva lui Traian basescu. nu sunt un fan al presedintelui dar felul in care este atacat zilnic de "Jurnalul national" si virulenta cu care acestia il acuza ma fac sa ma gandesc ca stirile sunt "putin cam planificate" multe dintre ele parand sa fie amanate pentru a se strange mai multe de'odata si astfel atacul sa fie mai amplu si mai puternic.
un alt exemplu sunt "antenele" lui voiculescu. faptul ca astazi PSD a convenit o alianta electorala cu partidul-fantoma PC doar pentru ca acesta poate influenta tonul discutiilor de pe Antena 1 si 3 astfel incat PSD sa fie prezentat intr-o luma favorabila in timpul campaniei electorale arata politicienii nostri considera presa drept o marfa, gata sa fie pusa pe masa de negocieri, preferand sa uite ca presa trebuie pusa in slujba omului de rand si nu in slujba lor.
Dar, exista si un segment al presei pe care nu pot decat sa il respect. chiar in timp ce scriu acest articol, pe Realitatea TV, Ioana Maria Vlas il acuza mai mult decat pe fata si mai mult decat insisten pe Sorin Ovidiu Vantu ca fiind vinovat de prabusirea FNI. Incepand de ieri Realitatea a promovat aceasta emisiune in care este invitata doamna Vlas. de ce este demn de mentionat acest lucru? pentru ca Realitatea Tv este detinuta exact de Sorin ovidiu Vantu, deci doamna Vlas il ataca pe acesta pe propria lui televiziune. este mai mult decat evident faptul ca acesta prefera sa nu intervina in politica editoriala a postului si asta trebuie repsectat. felicitari!

si acum termin articolul pentru ca e prea serios pentru o zi de relaxare, dar tineam sa subliniez diferenta intre diferite segmente ale presei pentru ca acestea se pretind a fi surse de informare desi unele din ele sunt doar "terenuri" de publicitate. si e ca si cum m-ar face prost cand imi spun ca sunt obiective desi e evident ca nu sunt...
in concluzie: Fuck Antena 3! Go Realitatea!

toateBlogurile.ro