Flacara Olimpica-simbol al unitatii si al pacii

marți, 8 aprilie 2008


Ce s-a intamplat la Paris cu flacara olimpica mi se pare inacceptabil. Stingerea flacarii olimpice si oprirea drumului ei prin Paris sunt niste acte iresponsabile si nu pot fi catalogate decat exagerate si gresita. de ce gresite? pentru k a lupta in numele unei tari si a unei populatii care se presupune ca are ca valoare maxima pacea tocmai prin stingerea simbolului pacii este, cel putin,gresit si chiar cretin (de mult nu am mai folosit cuvinte asa dure).
Jocurile Olimpice reprezinta exact dorinta de a trai in pace impreuna si in respect unii fata de ceilalti. tin sa amintesc ca in Antichitate in timpul olimpiadei se opreau razboaiele. jocurile sunt o celebrare a valorii si a tot ceea ce avem mai bun in noi. Si flacare olimpica este simbolul acestui eveniment. traseul pe care flacare olimpica il face simbolizeaza exact uniunea dintre noi.
Stingerea acestui simbol echivaleaza cu distrugerea acestei uniunii. Sunt de acord cu vocile care spun ca asupra statului chinez trebuie sa se faca presiuni puternice pentru respectarea drepturilor omului si pentrua reducerea poluarii. dar independenta Tibetului, locul de nastere al budismului, religie pasnica, nu poate fi obtinuta decat prin diplomatie, prin negociere. china este un stat prea puternic pentru ca cineva sa ii poata impuna ceva asa ca negocierea ramane singura varianta.
dar Olimpiada nu e China. Iar boicotarea olimpiadei nu ar fi o palma data Chinei ci o palma data sportivilor prin nerespectarea efortului pe care acestia l-au facut in cei 4 ani (!!!!) de pregatire. Este absurd sa boicotezi evenimentul ce simbolizeaza pacea si "celebrarea diversitatii" (ca tot se poarta) tocmai pentru a promova aceste valori.
vreau de asemenea sa critic foarte "vocal" autoritatiile franceze care au dat apa la moara acestui boicot si sunt si ele responsabile de stingerea flacarii. presedintele SarKozy, in neobosita sa lupta pentru popularitate, a anuntat ca pune conditii pentru ca el sa participe la festivitatiile de deschidere ale olimpiadei. Uita ca jocurile Olimpice de anul acesta nu sunt organizate doar de China ci si de Federatia olimpica internationala. Si nu are niciun drept sa puna conditii federatiei. daca vrea sa faca ceva mai bine ar fi avut grija (stiu ca nu e in atributiile lui personale dar totusi..) ca flacara olimpica sa strabata in siguranta Parisul.
Ce e ironic e ca "Flacara Pacii" a fost stinsa de niste protestatari tibetani (locul de nastere al budismului, religie ce promoveaza pacea interioara dar si "exterioara") in "Orasul Luminilor"...odata cu stingerea flacarii, s-a facut intuneric....

toateBlogurile.ro