File din Jurnalul lui Luca

vineri, 18 iulie 2008

Pentru ca mai avem nevoie si de povesti. Am scris "File din Jurnalul lui Luca" acum doi ani. De la cei care au citit-o nu am primit decat incurajari. Acum vreau sa aflu si parerea voastra. Va og lasati o parere si daca va place incurajati si pe altii sa o citeasca si sa imi spuna parerea lor.

Luca traieste din vise. Luca respira, mananca, bea vise si sperante. Luca nu traieste, viseaza. Luca traieste prin vise. Fara vise, Luca nu ar trai.



Luni.

Luca Vasilescu, nascut la 24 iunie 1986 in Caransebes, un orasel din sud-vestul Romaniei, fiul lui Marin si al Marinei Vasilescu( era singurul din familie care nu avea numele sarbatorit de Sf. Maria), tocmai s-a intors de la scoala si se si tranti in pat sa se odihneasca. e singur acasa, parintii sunt la lucru.
Nu ii e foame, somnul e mai puternic decat foamea dar Luca incerca sa nu adoarma deoarece stie ca daca ar adormi acum, atunci cand s-ar trezi, ar fi mult mai obosit fiindca nu ar apuca sa doarma cat are nevoie. Luca are probleme cu somnul. desi obosit treceau cate 4-5 ore in fiecare noapte inainte sa adoarma.erau nopti in care nu dormea deloc.
Obosit, atat fizic cat si psihic, Luca nu e decat o fantoma din omul care ar fi putut sa fie caci potential avea, asta stia toata lumea.
Luca e obosit dupa luptele care le ducea cu sine, cu demonii din interiorul lui cat si cu cei din afara. Luca nu a fost niciodata un retras, el era de cele mai multe ori sufletul petrecerilor, cum se spune, si e mereu inconjurat de prieteni dar intotdeauna s-a simtit singur.nici el nu intelegea de multe ori starea de melancolie din sufletul sau, cert e ca o simtea.
Luca sta pe pat sa se odihneasca. Nu poate sa mai leneveasca mult. Se ridica, isi schimba hainele si mananca ceva. mancarea nu are un gust placut, sau cel putin asa ii pare lui.Mananca repede si apoi pleaca in oras. trebuie sa se intalneasca cu prietenii. luca nu suporta sa stea singur...
Prefera sa meraga pe jos desi ar putea sa evite frigul de afara si sa cheme un taxi.E mai bine sa faca o plimbare. poata sa stea putin de vorba cu sine.
Ajunge in parc relativ repede. nici nu isi da seama ce repede a trecut drumul.aici hotaraste sa se duca la unul din barurile lui preferate. stie ca acolo trebuie sa fie cativa dintre prietenii lui.ajungand acolo isi da seama ca a avut dreptate. Cristi si Patricia sunt la masa lor. luca se duce si ii saluta. Le povesteste ce zi grea a avut. La scoala toti profesorii ii amintesc ca este in clasa a 12-a ,ca se apropie Bacul si ca el , alaturi de toti colegii ai, este un inonstient din cauza faptului ca nu mai invata, ca face absente nemotivate si ca se cearta cu profesorii care cer-i cer nota scazuta la purtare.
De fapt Luca nu mai invata pentru ca este obosit, pentru ca este plictisit de niste lectii care nu ii vor ajuta niciodata in viata si nu in ultimul rand pentru ca nu vrea sa se supuna unor reguli la facerea carora el nu a luat parte. Luca absenteaza de la ore pentru ca ar prefera sa se uite la cer decat a o auda pe profesoara de fizica cum vorbeste despre reflractie, impulsuri si viteze unghiulare, toate notate cu niste semne pe care el nu stie sa le foloseasca si nu le intelege. Lipseste de la ora pentru ca simte ca ar adormi daca ar mai auzi o data lectia despre Alecsandri(profesoara repeta cuvant cu cuvant acelasi lucru in fiecare an, in asteptarea pensiei si poate chiar a mortii). Luca lipseste de la ora pentru ca nu isi intelege colegii care reusesc sa stea la ora. Iar nota la purtare este scazuta pentru ca Luca nu suporta sa se supuna unor cerinte pe care el le considera de multe ori absurde.
Cristi si Patricia il inteleg. Cristi si Patricia il inteleg pe Luca pentru ca si Luca ii intelege pe Cristi si pe Patricia.
Apoi este randul lui Cristi sa isi povesteasca ziua, esta dupa ce isi aprinde o tigara si scoate fumul din plamani incet, meticulos si foarte atent la ceea ce face(de parca ar mai putea sa scoata otrava ce tocmai o inhalase...).Ziua lui Cristi a fost mai vesela. Nu s-a dus la primele ore pentru ca a preferat sa stea sa isi bea cafeaua cu prietenii. La ora 10 cand se indrepta spre scoala s-a intalnit cu Claudia, pe care o placea de mult, a invitat-o la un suc iar aceasta a acceptat.din vorba in vorba Cristi a intrebat-o pe Claudia daca ar dori sa il insoteasca la el acasa. ea a fost de acord. Ajunsi in apartamentul de pe Cazarmii cei doi au petrecut doua ore ,,de bucurie’’ impreuna iar apoi fiecare s-a dus in directiile lui. Cristi la scoala iar Claudia probabil spre un alt apartament.
Cristi e cel mai bun prieten a lui Luca. Cei doi sunt ca fratii si gandesc 99% identic. Dar diferenta dintre cei doi e data de acel 1% care ramane...
Patricia nu intelege cum de toate fetele sunt atrase de Cristi( nici Luca de altfel). e adevarat ca aceasta fata, Claudia, e atrasa de tot ce misca dar nu e singura care a trecut prin inima (si prin cearceafurile) lui Cristi.
Discutia continua aprins pana ce soarele dadu semne ca vrea sa apuna. Luca le spune la revedere celor doi prieteni si se indreapta spre casa.
Acasa, parintii lui Luca vorbesc despre necesitatea cumpararii unei noi canapele. Tocmai s-au intors de la lucru. Luca discuta cu ei cateva lucruri lipsite de importanta iar apoi se inchide in camera cu pretextul ca are de invatat. De fapt da drumul la televizor si se apuca de rasfoit reviste sau ziare.
Dupa cateva ore Luca iese din camera, mananca, isi face un dus si le spune somn usor parintilor sai caci el este gata sa se puna sa doarma.
Calvarul acum incepe. Luca sta in pat de jumatate de ora si nu reuseste sa inchida nici macar un ochi. Nu este decat ora 23 dar Luca stie ca mai are mult pana sa adoarma.
Rememoreaza, mai bine spus retraieste, fiecre clipa a zilei si vocile din cap ii arata unde a facut greseli in acea zi. Incetul cu incetul constiinta ii arata ca facut mai multe greseli decat ,,miscari corecte’’.Iar nu a invatat, iar a trecut o zi fara sa puna mana pe carte,dar cel mai rau este ca iar a trecut o zi in care Luca nu poate sa spuna a fost fericit, nici macar trist, a fost o zi mediocra iar luca nu uraste nimic mai mult decat mediocritatea. se gandeste la ziua lui Cristi. El a vut o zi plina. Nici el nu a invatat, si el a pierdut timpul degeaba dar macar lui i-a facut placere. Luca nu se refera la faptul ca in aceasta zi cristi a fost cu o fata iar el nici nu mai stia cat timp trecuse decand cineva il iubise ci pur si simplu ca el, spre deosebire de cristi, nu reusise sa se bucure de ce facuse in ziua aceea. era pur si simplu o zi pe care nu ar fi regretat daca nu ar fi trait-o.
intr-un final adoarme in jurul orei 4.

[va urma]

2 reactii:

Anonim spunea...

Dragut, astept continuarea.

Anonim spunea...

Nice...imi aduce amite de mine in clasa a 10,de fapt se intelege doar am avut 7,50 la purtare :P

toateBlogurile.ro